Cîțu e sigur: „Acest Guvern va trece în Parlament”. Ce spun liderii PSD și USR

Președintele PNL, Florin Cîțu, a prezentat, după o ședință cu ceilalți lideri ai partidului, programul de guvernare și lista miniștrilor din Cabinetul condus de Nicolae Ciucă. Va fi un guvern minoritar din care vor face parte doar PNL și UDMR. Florin Cîțu crede că noul Executiv va fi votat în Parlament.

„Acest Guvern va trece. Este un guvern care va avea susținere. Vom avea un program de guvernare care vine cu soluții pentru România”, a spus Cîțu.

Ceva mai reținut a fost Nicolae Ciucă. Acesta a declarat că a depus în parlament lista Givernului și programul de guvernare pentru că până miercuri mai este timp de reflecție pentru parlamentari.

Așa cum arată situația și cifrele, matematic guvenul nu are șanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a constatat destul de multă inflexibilitate și că am realizat că probabil nu se va ajunge la un acord politic astfel încât să putem determina o majoritate care să aprobe Guvernul în Parlament.

Totuși, ținând cont de situația în care ne găsim astăzi, una deosebit de complicată, am hotărât să merg cu progamul de guvernare și Cabinetul în Parlament pentru că până miercuri mai este timp, există timp de reflecție pentru fiecare dintre parlamentari”, a spus Ciucă.

UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că un guvern minoritar, format din PNL și partidul pe care îl conduce, nu va reuși să treacă de votul Parlamentului. „Nu văd cele 234 de voturi”, spune Hunor.

„Eu nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri care spun că mergem cu guvern minoritar şi vom obţine votul necesar pentru a învesti guvernul. Dacă fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid, atunci nu va trece, că nu are cum să treacă.

Dacă se gândeşte la o perspectivă mai largă  – negociem pe parcurs – atunci va trece. În acest moment eu nu văd cele 234 de voturi, dar, până săptămâna viitoare – marţi miercuri când se votează – se mai poate discuta”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi FM.

PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce nu va vota un guvern minoritar.

„Soluția unui guvern minoritar e o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva. Când ai de-a face cu patru crize – economică, sanitară, socială, politică – nu poți trece prin aceste crize cu guvern minoritar. Îți trebuie un guvern stabil cu o majoritate în Parlament.

Un guvern minoritar este o ruptură între Guvern și Parlament. Știu că au mai existat guverne minoritare în România, dar nu într-o astfel de situație de criză.

Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar. Nu este luată o decizie în acest sens, dar acest lucru o să-l recomand colegilor mei”, a declarat Marcel Ciolacu.

USR

USR anunță că nu va vota Guvernul Nicolae Ciucă. „USR a luat act de decizia PNL de a merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL – UDMR. USR nu va vota acest guvern, așa cum am mai spus-o în repetate rânduri. USR susține refacerea coaliției de guvernare PNL – USR – UDMR. PNL, prin decizia de a merge înainte, de a nu flexibiliza mandatul premierului desemnat Ciucă, și de a merge înainte cu acest guvern minoritar menține actuala criză politică”, a spus Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

El a spus că a văzut declarații contradictorii între președintele PNL Florin Cîțu și premierul desemnat Nicolae Ciucă.

„Criza va continua. Am văzut declarații contradictorii mai devreme. Pe de o parte, președintele PNL, domnul Cîțu, spunea că guvernul o să treacă, pe de altă parte, premierul desemnat, domnul Ciucă, spunea, de lângă domnul Cîțu, că acest guvern nu va trece. Unul dintre ei are informații greșite”, a punctat Moșteanu.

Cifrele

Pentru a fi învestit guvernul condus de Nicolae Ciucă ar fi nevoie de 234 de voturi. PNL și UDMR se bazează pe cel mult 158 de voturi, în condițiile în care mai mulți liberali, în frunte cu Ludovic Orban, au anunțat că părăsesec grupurile parlamentare din Senat și Camera Deputaților. Cel mai probabil, aceștia nu vor vota guvernul.

La cele 158 de voturi s-ar adăuga și 18 voturi ale minorităților.

Lista viitorului guvern condus de Nicolae Ciucă

 • Dan Vîlceanu – Finanțe (PNL)
 • Alina Gorghiu – Justiție (PNL)
 • Lucian Bode – Interne (PNL)
 • Nelu Tătaru – Sănătate (PNL)
 • Bogdan Aurescu – Externe (PNL)
 • Marcel Boloș – Transporturi (PNL)
 • Raluca Turcan – Muncă (PNL)
 • Cătălin Predoiu – Apărare (PNL)
 • Virgil Popescu – Energie (PNL)
 • Sorin Cîmpeanu – Educație (PNL)
 • Bogdan Gheorghiu – Cultură (PNL)
 • Mircea Fechet – Agricultură (PNL)
 • Robert Sighiartău – Digitalizare (PNL)
 • Florin Roman – Economie (PNL)
 • Kelemen Hunor – vicepremier (UDMR)
 • Hegedus Csilla – Fonduri Europene (UDMR)
 • Barna Tanczos – Mediu (UDMR)
 • Attila Cseke – Dezvoltare regională (UDMR)
 • Eduard Novak – Tineret (UDMR)