Ciolacu: România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum

Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro
Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, într-un interviu la DCNews, că România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum și că a început o reformă în acest domeniu, însă a dat asigurări că „nu vorbim de dat oameni afară”.

„România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Reformele pleacă de la cadrul legislativ. Minister cu minister vin cu proiecte de reorganizare”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a adăugat că „nu poți să faci reformă fără digitalizare”. „În continuare e o reticență. Ce e cel mai discrepant e că avem cei mai buni IT-iști din Europa de departe (…) și când te uiți la digitalizarea în sistemul public vezi o discrepanță imensă”, a adăugat el, precizând că digitalizarea ANAF a fost o prioritate.

„Avem multe proiecte. Nu poți să faci cu toporul, nu poți să vii să spui: de mâine trebuie să plece 10%. Avem vreo 16.000 de ordonatori de credite principali și terțiari. Toată lumea a spus că «Ciolacu desființează posturi care nu există». Asta era o șmecherie să fie șef de birou cu 10 angajați fantomă. (…) Toată această șmecherie creată în sistemul bugetar încet, încet începe să se dezumfle”, a susținut Marcel Ciolacu.

„Nu vorbim nici de dat oameni afară. O reașezare a sistemului bugetar trebuie făcută”, a asigurat însă premierul.

Ciolacu a precizat că „trebuie făcută o curățenie în agenții, în tot ce înseamnă aparat de stat central, iar primul exemplu trebuie să-l dea administrația centrală”.

„Sunt ferm convins că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm”, a adăugat Ciolacu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.