Ciolacu: „Nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii”

marcel ciolacu
Sursa: PSD (Facebook)

Premierul Marcel Ciolacu a admis că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care vor fi eliminate anumite facilități fiscale, însă, în același timp, a declarat că „nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii”.

Nu există nicio măsură care vizează vreo reducere de salariu. Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități. Există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități, dar nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii.

În acele cazuri se mărește salariul minim, astfel încât să nu fie aceste pierderi. Înțeleg reacția celor care au avut anumite facilități, înțeleg reacția că se vorbește de așa-zisele noi taxe.

Vă spun că nu sunt taxe. Este de fapt o reașezare a climatului concurențial corect într-un stat”, a declarat vineri la Tulcea premierul Marcel Ciolacu.

După ce zilele trecute a dat de înțeles că nu va mai exista cota de TVA de 5%, ci doar 9 și 19%, deci practic va exista o majorare de la 5% la 9% la anumite produse și servicii, premierul Ciolacu a susținut vineri că „o majorare a TVA-ului ar fi cel mai de evitat lucru”.

„Nu vom lua niște măsuri care să ducă la o criză socială sau măsuri care să ducă la dezechilibre macroeconomice.

Asta înseamnă că cel mai de evitat lucru ar fi o majorare a TVA-ului. Știm că România a mai trecut printr-o astfel de măsură și nu a avut efectul scontat.

Cu adevărat îți aduce venituri rapide la buget, dar îți aduce anumite efecte de instabilitate macroeconomică într-o perioadă medie de timp”, a declarat vineri Ciolacu.

Întrebat despre stadiul în care se află planul măsurilor fiscale, premierul a anunțat că vor exista două ordonanțe de urgență în acest sens.

„Vedeți lucrurile în două componente: vom veni în primul rând cu ordonanța de urgență în ceea ce privește sistemul bugetar și economiile din sistemul bugetar și unde să punem stop risipei banilor și cea de-a doua ordonanță, ceea ce este mult discutată, cu venituri mai mari din PIB, din colectare.

Așteptăm și de la ANAF o prezentare ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că e o scădere a veniturilor și din cauza scăderii consumului și a producției industriale. Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune. România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică.

Marea provocare este de a continua dialogul cu Comisia, pentru că avem un lucru asumat în PNRR în ceea ce privește deficitul bugetar. După prima discuție avută cu doamna director general /…/ am ajuns la un compromis, pe care o să-l continuăm, mai mult ca sigur, spre sfârșitul lunii august, la Bruxelles”, a declarat Ciolacu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.