Cinematograful IMAX, explicat de specialiști

Perioada următoare este una dintre cele mai prolifice din istoria T IMAX-ului din România. Pe marele ecran de la Cinema City AFI Palace Cotroceni, singurul cinematograf din țară cu această tehnologie, urmează să ruleze trei filme mult-așteptate, în următoarele două luni.

După animația „Cei șase super eroi” (Big Hero 6), sezonul filmelor în T IMAX continuă cu „Ascensiunea lui Jupiter”, carea avut premiera pe 6 februarie, și cu alte două producții mari: „Chappie” și „Insurgent”, care debutează pe marele ecran în luna martie.

Surpriza este că biletul pentru un film proiectat cu ajutorul tehnologiei IMAX costă cu puțin mai mult față de biletul la același film în format digital. Astfel:

  • Un film 3D în sala T IMAX îl costă pe spectator doar 5 lei în plus față de biletul pentru proiecția în format digital 3D, sau 2 lei în plus, dacă nu are deja ochelari 3D și îi cumpără în acel moment din cinematograf.
  • Iar un bilet pentru un film în format IMAX DMR 2D costă în medie cu doar 1,5 lei mai mult decât un bilet în format digital 2D.

Proiecțiile din sala T IMAX la Cinema City folosesc o tehnologie unică în România. Ele creează atât de bine impresia că te afli în mijlocul actiunii fiindcă, față de un film în format clasic 2D, imaginile sunt cu 40% mai clare și cu 60% mai luminoase, iar sunetele, de 10 ori mai dinamice, spun reprezentanții Cinema City.

Filmele care se văd la IMAX

1. Filmul „Jupiter Ascending”(premiera în 6 februarie) spune povestea lui Jupiter (Mila Kunis), o menajeră cu o viață simplă, care simte că va avea un destin măreț ce va trece dincolo de astre. Visele ei par ca încep să devină realitate când Caine (Channing Tatum), un fost militar foarte bine antrenat, pornește în căutarea ei. Codul ei genetic o face următoarea pe lista unei moșteniri extraordinare, fapt ce ar putea altera tot echilibrul Universului.
2. „Chappie” (premiera în 6 martie) spune povestea unui copil-minune care este și robot. După ce este răpit de doi infractori în timpul naşterii, Chappie devine fiul adoptiv al unei familii ciudate şi disfuncţionale.
3. „Insurgent” (premiera în 23 martie). După evenimentele din „Divergent”, un război nimicitor între cele patru facţiuni stă să înceapă. Transformată de propriile hotărâri, dar şi de durere şi vină, Tris îşi îmbrăţişează Divergenţa, chiar dacă nu ştie ce ar putea pierde.

Specialiștii despre cum se văd filmele în format IMAX

Cu ajutorul specialiștilor candieni de la IMAX Corporation, iată câteva dintre motivele pentru care „Ascensiunea lui Jupiter” merită să fie vizionat în sala T IMAX:

1. IMAX – cea mai avansată tehnologie disponibilă publicului – prin care te simți în mijlocul actiunii

Într-o sală IMAX, totul, de la imagine, până la design, este creat pentru a oferi senzația spectatorilor că se află printre personaje. Sala T IMAX, din cadrul Cinema City AFI PALACE Cotroceni, este monitorizată permanent de centrul de operațiuni IMAX. Specialistii IMAX lucreaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a se asigura că fiecare sistem funcționează optim. Datele sunt colectate și analizate în timp real, astfel că potențialele probleme sunt detectate înainte să se petreacă.

DESIGN-UL SALII IMAX

2. Fața în față cu spectacolul, pe cel mai mare ecran curbat din țară

Tehnologia IMAX, dublată de efectele 3D, face ca filmul să abunde de efecte vizuale. Scene din „Jupiter Ascending”, precum cea în care planeta Jupiter se scufundă în apă în fața lui Caine sau ca aceea în care Kunis și Tatum plutesc deasupra zgârie-norilor din Chicago sunt percepute mai dinamic în IMAX decât într-o sală obișnuită.

Deoarece într-o sală de cinema IMAX spectatorii stau mult mai aproape de ecran, imaginile nu sunt doar mai mari, ci si mult mai clare.

  • Echipamentele IMAX și sistemele de proiecție de ultimă generație furnizează imagini clare ca lacrima, cu 40% mai mult contrast și 60% mai multă luminozitate decât în cazul altor sisteme.
  • De ce: fiecare sistem de proiecție este dotat cu un dispozitiv de optimizare a imaginilor- un super computer cu puterea a 100 de computere desktop – cu un senzor încorporat care monitorizează ecranul asemenea unui ochi uman și face ajustări în timp real.

IMAGINEA IMAX

3. Sunetul se aude „până în oase” în IMAX

Dacă vă veți întreba de ce se aude atât de bine spectacolul aeronavelor atunci când sunt lansate în spațiu din „Ascensiunea lui Jupiter” sau sunetul câmpului de luptă din „Insurgent”, acesta este tot rezultatul tehnologiei IMAX. O componentă esențială a experienței IMAX este sunetul: sistemul de difuzoare patentat de IMAX oferă un sunet de 10 ori mai dinamic decât sistemele standard.

Spectatorii aud sunete înalte atât de clare, încât le vor simți până în oase și bași atât de joși încât vor simți și vibrațiile. IMAX colectează date de la fiecare canal individual din sistemul de difuzoare , prin microfoane instalate permanent, și folosește aceste informații ca sa execute zilnic calibrările necesare pentru a garanta că sunetele pe care le aud spectatorii sunt perfecte.

4. Spectatorii se bucură de aceeași priveliște, oriunde ar sta

„Jupiter Ascending”, „Chappie” sau „Insurgent”, la fel ca oricare alt film în format IMAX, se văd la fel de bine din primele rânduri ca și din ultimele rânduri. În timp ce majoritatea sălilor de cinema sunt lungi și înguste, cu ecranul la capătul pus, pentru a încăpea cât mai mulți oameni, cinematografele IMAX sunt proiectate pentru a aduce publicul nu doar mai aproape de ecran, dar și într-o poziție mai bună față de acesta.

Într-un cinematograf de tip IMAX, ecranul se întinde de la podea la tavan și de la un perete la altul și are o formă diferită-nu este doar mai lat, ci și mai curbat, lucru care creează o experiență de imersie, indiferent de locul ocupat în sală.

EXPERIENTA IMAX

5. Ce înseamnă 3D in IMAX?

Tehnologia IMAX a revoluționat și experiența 3D, oferind imagini care nu pot fi surclasate din punct de vedere al strălucirii și clarității, prin folosirea a două proiectoare care trimit imagini separate pentru ochiul stâng și pentru ochiul drept, spre un ecran acoperit cu vopsea argintie, cu reflexivitate crescută. Ochelarii 3D separă imaginile, astfel că ochiul stâng și cel drept văd imagini diferite, pe care creierul le combină ulterior, oferind cea mai realistă experiență IMAX cu putință.

Filmele IMAX te duc in locuri unde doar ai visat sa ajungi