Cine sunt componenții Grupului de Comunicare Strategică: Ministerul Sănătății are un singur membru

Grupul de comunicare strategică are numeroși reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei

Grupul de Comunicare Strategică, prin care sunt transmise toate datele despre evoluția epidemiei de COVID-19 din România, are 19 membri, cel puțin 12 dintre ei având grade militare.

Junraliștii de la PressOne au reușit să afle cine lucrează pentru Grupul de Comunicare Strategică, în ciuda faptului că majoritatea membrilor acestui departament s-au ferit să își recunoască implicarea.

Potrivit sursei citate, grupul care anunță datele zilnice despre evoluția epidemiei are o parte activă, cu reprezentanți ai Guvernului, Departamentului pentru Situații de Urgență, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și Ministerului Afacerilor Externe.

Alți zece membri asigură suportul pentru comunicarea care implică Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Coordonatorul GCS este Andi Manciu, care este consilier de stat în Guvernul României și fost jurnalist. Din 2015 până în noiembrie 2019 el a fost coordonator al Departamentului de Comunicare al PNL.

Comisarul de poliție Iulian Drăgoi, și el un fost jurnalist, a fost director al Departamentului de Comunicare Strategică din MAI, iar Sorina Elena Coșbuc, fost producător al emisiunii realizate de Rareș Bogdan, face parte din GCS prin funcția de consilier al ministrului de Interne. Adrian Cuțurescu, este un alt reprezentant al MAI. El este inspector principal și directorul adjunct al Centrului Cultural din Ministerul de Interne, mai precizează PressOne.

Singurul reprezentant al Ministerului Sănătății în grupul de informare a cetățenilor despre pandemia de COVID-19 este Oana Grigore, șefa Direcției de Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din MS.

Ministerul Afacerilor Externe are doi reprezentanți: Andrei Țărnea și Oana Darie, în timp ce Departamentul pentru Situații de Urgență este reprezentat de Theodor Dan Mihai, enigmaticul purtător de cuvânt al instituției.

Locotenent-colonel Cătălin Chirică face și el parte din GCS, din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, unde este și purtător de cuvânt.

Structura de suport al Grupului de Comunicare Strategică are 10 membri. Aceștia sunt:

  • Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcției de Informare și Relații publice din MApN,
  • Laurențiu Voicu – directorul de comunicare în Ministerul Transporturilor,
  • ALina Moisoi – colonel de pompieri și șefa Serviciului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și coordonatoarea comunicării pentru Comitetul Național a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV),
  • Adrian Marin – maior și purtător de cuvânt al IGSU,
  • Comisarul-șef Georgian Drăgan, omul care conduce entrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română,
  • Comisarul Cornel Octavian Dan – împuternicit șef al Serviciului de Comunicare și Informare Publică din cadrul Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română,
  • Sorin Despina și George Ene – reprezentanți ai Jandarmeriei,
  • Tatiana Berlinschi și Alexandra Găvan – reprezentanți ai Poliției de Frontieră.