Cine sunt cei exceptați de la purtarea măștii în spații închise

coronavirus
Foto: soumen82hazra / pixabay.com

Ordinul privind obligativitatea măștii a fost publicat în Monitoriul Oficial.

Potrivit documentului, masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

– angajatul este singur în birou
– persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare
– persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)
– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
– vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă
– copiii cu vârsta sub 5 ani sunt și ei exceptați de la portul măștii

purtarea măștii excepții
Sursa: Monitorul Oficial

În Ordin se vorbește și despre purtarea corectă a măștilor. Potrivit documentului, măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinația cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

De asemenea, înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. Este important de știut că masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).

După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, iar apoi mâinile trebuie igienizate.

Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.