Cine le va administra elevilor testele COVID în școli. Ce spune ministrul Educației

sorin cîmpeanu ministrul educației educație
Foto: Guvernul României

Andrei Baciu, secretatul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că testele de salivă non-invazive vor putea fi administrate și de cadrele didactice, în școlile care nu au personal medical.

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare”, a spus Baciu.

„S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există. În rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală”, a completat el.

La rândul său, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea în școli nu se va putea face de către personal specializat, așa cum cer unele organizații ale părinților.

„Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”, a declarat Cîmpeanu.

Primele teste pe bază de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare.