Cine iese de obicei „castigator“ – sotul sau sotia? Iata raspunsul unui avocat de partaj!

avocat partaj

Dupa ani de iubire si de colaborare, pe parcursul carora munceau impreuna pentru un viitor comun cat mai bun, sotii se regasesc dintr-o data, la divort, pe pozitii contrare. Ei nu numai ca isi doresc separarea, dar au de rezolvat si o intreaga serie de probleme de care depinde evolutia ulterioara a fiecaruia dintre ei.

Astfel, in cuplurile din care au rezultat copii trebuie stabilit caruia dintre parinti ii va fi incredintat acesta, care va fi domiciliul minorului, programul vizitelor facute de celalalt parinte, precum si cuantumul pensiei de intretinere.

De asemenea, in toate cuplurile apare si problema impartirii bunurilor comune ale sotilor. Daca te afli intr-o astfel de situatie si iti doresti cele mai bune rezultate, vei avea nevoie, cu siguranta, de ajutorul de specialitate oferit de un avocat de partaj.

Operatiunea juridica cu acest nume are rolul de a pune capat proprietatii comune, indiferent ca este vorba despre proprietatea comuna pe cote-parti sau in devalmasie. Iata cele mai importante reglementari juridice care exista intr-o astfel de situatie!

Bunurile care sunt impartite in caz de divort

In primul rand, un avocat partaj va identifica bunurile si proprietatile care se vor imparti de catre cei doi soti, in conformitate cu prevederile legale. Acestea pot fi grupate in mai multe categorii:

  • atat bunurile mobile, cat si cele imobile dobandite in timpul casatoriei de catre oricare dintre cei doi soti, separat, sau de catre ei impreuna;
  • sumele de bani aflate in conturile curente ale sotilor, atat timp cat pot fi integrate in masa partajabila;
  • orice sume de bani imprumutate de catre cei doi soti sau de catre unul dintre ei catre terte persoane, sume care urmeaza sa fie restituite, partial sau integral, dupa momentul partajului;
  • orice fel de venituri provenite din chirii, arenzi sau diferite alte surse, realizate fie de catre soti, prin folosirea bunurilor comune, fie de catre terte persoane, prin folosirea bunurilor celor doi soti.

Realizarea impartirii si solutionarea procesului

Odata identificate bunurile care pot fi impartite, un avocat de partaj te va consilia si in legatura cu diferitele variante de impartire a acestora. In principal, este vorba despre trei solutii posibile:

  • impartirea in natura, in mod proportional cu cota parte care ii revine fiecarui sot;
  • vanzarea bunurilor, urmata de impartirea intre cei doi soti a pretului obtinut. Aceasta operatiune se poate realiza fie intr-un mod stabilit de comun acord intre proprietari, fie printr-o licitatie publica, atunci cand nu se ajunge la o intelegere. Ulterior licitatiei, suma obtinuta prin aceasta metoda este impartita, tinandu-se cont, de asemenea, de cota parte ce ii revine fiecarui sot;
  • o a treia varianta, ale carei avantaje si dezavantaje iti pot fi explicate de un avocat partaj, consta in atribuirea intregului bun in proprietatea exclusiva a unuia singur dintre fostii proprietari, in schimbul unei despagubiri, cunoscuta sub numele de sulta compensatorie.

Daca cei doi fosti parteneri ajung la o intelegere, procesul se poate solutiona prin incheierea unei tranzactii, fie in cadrul procesului de divort, fie la notar. In lipsa unui acord, va fi nevoie de emiterea unei hotarari judecatoresti de catre o instanta de judecata.

Daca sentimentele au avut de suferit pe parcursul relatiei, nu acelasi lucru trebuie sa se intample si cu bunurile tale! Apeleaza cu incredere la serviciile unui avocat de partaj, pentru a te asigura ca vei primi tot ce ti se cuvine!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.