Iohannis și Sorin Grindeanu au avut o întâlnire la Cotroceni

Sorin Grindeanu FOTO: debanat.ro
Sorin Grindeanu FOTO: debanat.ro

10:15. Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Sorin Grindeanu este desemnat în funcția de premier.

16:29. Jurnaliștii de la Hotnews, care citează surse prezidențiale, spun că președintele Klaus Iohannis va anunța decizia în ceea ce îl privește pe Sorin Grindeanu, cel mai probabil, până pe 3 ianuarie. De asemenea, aceleași surse mai spun că Sorin Grindeanu i-a lăsat o impresie pozitivă la întâlnirea pe care au avut-o la întâlnirea de astăzi de la Palatul Cotroceni.

12:45. Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu Sorin Grindeanu, propus de PSD și ALDE pentru funcția prim-ministru.

PSD și ALDE i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o adresă oficială prin care anunță că-l propun în funcția de prim-ministru pe Sorin Grindeanu, care în prezent ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș.

„(…) Prioritatea noastră, ca partide care au câștigat alegerile detașat, deținând majoritatea în Senat și Camera Deputaților, este stabilitatea României, implementarea, cât mai rapid, a Programului de Guvernare al Coaliţiei PSD-ALDE, o viaţă mai bună pentru români într-o ţară liberă şi prosperă.

Deşi apreciem ca fiind în afara cadrului constituţional procedura prin care nu aţi fost de acord cu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru, pentru a pune punct instabilității politice actuale, care nu este generată de noi, și pentru a evita intrarea țării într-o criză politică profundă, cu responsabilitate şi respect faţă de votul românilor din 11 decembrie, am decis să transmită o nouă nominalizare, în vederea desemnării drept candidat la funcţia de prim-ministru, în persoana domnului Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în adresa trimisă către Palatul Cotroceni.

Sorin Grindeanu a fost ministrul al Comunicațiilor în Guvernul Ponta. De asemenea, a făcut parte și din Comisia de Control a SRI din Parlament în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.

E născut pe 5 decembrie 1973 în Caransebeș, e căsătorit și are doi copii. În perioada 2008 – 2012 a fost viceprimar al Timișoarei.

Este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică. La aceeași universitate a absolvit și un master. Membru PSD este din 1996, iar înainte de a deveni viceprimar al Timișoarei a fost preparator și apoi asistent la Universitatea de Vest din Timișoara. Facultatea de Sociologie și Psihologie și apoi director al Direcției pentru Tineret și Sport din Timiș.

Potrivit declarației de avere, Sorin Grindeanu are trei terenuri în județul Timiș și a creditat cu 20.000 de euro și 83.000 de lei firma SC DuoFarm SRL, unde soția sa este farmacist-diriginte. Are un credit de 44.000 de euro la ING.

„E o mare responsabilitate şi simt în spate această responsabilitate. Nu doar a votului pe care l-am primit azi din partea colegilor mei, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să-l punem în practică.

Am avut, dacă se poate spune aşa, o rugăminte în faţa colegilor din Comitetul Executiv Naţional, dar în primul rând o rugămite faţă de preşedintele partidului, faţă de domnul Liviu Dragnea de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa şi cel care a făcut acest program de guvernare, pentru a ajuta la implementarea acestuia.

E şi un lucru simplu, pentru că e un program foarte clar, pe etape. Dar, totdată, e şi complicat, fiind un program complex care se referă la foarte multe aspecte, la aproape toate aspectele vieţii noastre. De aceea a fost această rugăminte de a-mi fi tot timpul alături şi, sigur, de a mă ajuta dacă, dacă!, dacă această propunere va fi acceptată de domnul preşedinte Iohannis”, a declarat Sorin Grindeanu, după ce a fost votat ca propunere de prim-ministru în Comitetul Executiv al PSD.

FOTO: debanat.ro