Cine este Viorica Dăncilă? O fiică a Teleormanului, propusă de PSD pentru fotoliul de premier

Viorica Dăncilă FOTO: Pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă
Viorica Dăncilă FOTO: Pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă

După Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, schimbați din funcție după doar câteva luni chiar de partidul care i-a pus în funcția de prim-ministru, PSD a hotărât să o propună pentru șefia Guvernului pe Viorica Dăncilă.

Cine este Viorica Dăncilă? În afară de faptul că este sprijinită de PSD pentru fotoliul de premier, publicul larg nu știe prea multe despre doamna născută la Roșiori de Vede în urmă cu 54 de ani.

Cine este Viorica Dăncilă?

Vasilica Viorica Dăncilă a absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti în 1988. A făcut și un master, Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, pe care l-a obținut în 2006.

După o scurtă carieră în învățământ, când a fost profesor la Liceul Industrial Videle, doamna Dăncilă a fost, până în 2009, inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

În PSD a intrat în 1996. O figură importantă a partidului la Videle, doamna Viorica Dăncilă a devenit, în 2005, preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

În 2009, Viorica Dăncilă ia calea Bruxellesului, ca europarlamentar al PSD. A ocupat diverse funcții în cadrul Parlamentului European: membru supleant al Comisiei pentru control bugetar şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi membru titular în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Israel.

În prezent, doamna Viorica Dăncilă este deputat european.

Cine este Viorica Dăncilă? Președinte femeilor din PSD

Propunerea ca Viorica Dăncilă să fie nominalizată pentru funcția de prim-ministru a fost votată cu unanimitate de voturi în Comitetul Executiv Național PSD, existând o singură abținere.

Viorica Dăncilă, președinte al Organizației de Femei a PSD, și provine din Teleorman, la fel ca liderul partidului, Liviu Dragnea.

Șeful PSD spunea, într-o conferință de presă susținută ieri, că ”are mână proastă la alegerea oamenilor” și că nu va face nicio propunere de această dată.

Rămâne de văzut ce va avea de spus președintele Klaus Iohannis despre această nominalizare. Vom afla răspunsul mâine, după consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni.

SONDAJ: Prima femeie-premier? Ar trebui președintele să accepte propunerea PSD? Vot și rezultate