Cine deținea stația GPL din Crevedia. Nu avea drept de funcționare din 2020

Mai multe explozii urmate de incendii au avut loc la o stație GPL din Crevedia, sâmbătă seara. O persoană a murit, iar mai mulți civili și pompieri au suferit arsuri. Cel puțin două persoane au fost date dispărute. De asemenea, printre răniți sunt și 39 de pompieri. În total, e vorba de 58 de victime. Patru persoane au fost transferate în străinătate.

Primele opt victime au fost făcute de prima explozie, dintre acestea o persoană a decedat în urma unui infarct, fără să aibă arsuri, iar celelalte şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI.

Celelalte 50 de victime au fost cauzate de a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte și 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

A doua explozie nu ar mai fi existat dacă s-ar fi respectat legea

Cea de-a doua explozie de la Crevedia putea fi evitată, dacă se respecta legea, a precizat șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman.

De asemenea, acesta a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

„Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu.

Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare.

Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o expertiză tehnică în sine”, a spus Găman.  

Cine deține firma de GPL

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia se numește Flagas SRL și îi aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Edilul a confirmat la România TV că stația aparține fiului său. Ion Doldurea a afirmat că în momentul cumplitei tragedii se afla în străinătate, unde se pregătea să participe la o conferință, însă va reveni de urgență în țară cu primul avion.

Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului din Caracal, e și administrator al firmei. Primarul din Crevedia a declarat sâmbătă că firma funcționa chiar și după ce avizul îi fusese retras.

La depozitul de GPL al firmei Flagas au avut loc sâmbătă cel puțin trei explozii soldate cu peste 40 de răniți, printre care și 25 de pompieri.

Firma nu mai avea dreptul să funcționeze din 2020, când pompierii au retras autorizația pentru nereguli în ceea ce privește protecția la incendiu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.