Cinci soluții sustenabile și durabile pentru amenajarea locuinței tale

Să construiești sau să amenajezi casa într-un stil cât mai natural nu înseamnă să renunți la confort. Nici să faci un pas înapoi, în perioada în care majoritatea caselor erau făcute doar din  materiale precum lut, paie, lemn. Dincolo de aspectul plăcut pe care îl au elementele naturale, o casă decorată cu soluții sustenabile înseamnă și durabilitate, confort, siguranță, bunăstare psihică și un mediu mai protejat. Iată, în continuare, câteva soluții la care poți apela atunci când vrei să îți amenajezi locuința într-un stil mai ecologic:

Linoleumul

În prezent este una dintre cele mai naturale și durabile soluții de pardoseli. De regulă, linoleumul este produs din elemente organice, precum rășină de pin, pluta, lemnul, diverşi pigmenţi şi calcar. Pe lângă sustenabilitate, linoleumul este caracterizat și de rezistență și durabilitate. O pardoseală de linoleum poate dura și 40 de ani. Pe piață există colecții de linoleum certificate Cradle to Cradle pentru abordarea lor durabilă și care sunt fabricate din 94% materii prime naturale (ulei de in, făină de lemn și plută, rășini, pudră de carbonat de calciu și iută). Colecțiile sunt disponibile într-o serie de designuri tradiționale marmorate, în culori vii și intense, potrivite oricărui stil de amenajare.

Mobilierul din bambus

Bambusul este o sursă naturală care nu are nevoie de mult timp pentru a se regenera. Poate fi o alternativă pentru persoanele care doresc un mobilier din lemn, fără să sacrifice copacii care cresc greu (brazi, fagi, stejari). Avantajul bambusului este că poate crește de zece ori mai repede decât majoritatea speciilor de lemn tare. În plus, are o consistență asemănătoare cu cea a lemnului dur. Alte caracteristici foarte importantă ale bambusului sunt rezistența și stabilitatea. Spre deosebire de alte specii lemnoase, bambusul nu se deformează în mediile umede. Rezistă foarte bine afară, atât în aer umed, cât și în aer uscat. De aceea, este o alegere foarte bună pentru mobilierul de exterior, dar și pentru cel de interior. La toate acestea se adaugă aspectul unic al mobilei din bambus.

Izolația 100% naturală

Pe lângă faptul că este 100% reciclabilă și prietenoasă cu mediul, izolația din lână naturală este ușor de instalat. Nu necesită folosirea echipamentelor de protecție, nu provoacă mâncărimi ale pielii, nu provoacă alergii. De regulă este o soluție sigură și inofensivă. În plus, are capacitatea de a controla nivelul de umiditate și de a îmbunătăți calitatea aerului. Există modele de izolație din lână care pot absorbi umiditatea fără a-și pierde calitățile.

Vopsea ecologică pentru interior

În prezent există mai multe tipuri de vopsele ecologice pe bază de var speciale pentru decorarea pentru pereților interiori. Fiind fără materiale sintetice adăugate, vopseaua ecologică este ideală pentru persoane cu simptome de alergie, putând fi folosită în camera de dormit și chiar în încăperi umede, pentru că împiedică formarea mucegaiului. Cu alte cuvinte, cei care optează pentru o astfel de soluție găsesc un ajutor prietenos cu mediul, dar și cu sănătatea și confortul lor.

Obiecte decorative din lut 

Obiectele decorative din lut sunt o soluție ideală mai ales pentru cei care adoră stilurile rustic sau vintage. Vasele, platourile, cănile sau ghivecele din lut pictate manual oferă un aer cald oricărei  locuințe. Pot fi folosite în bucătărie, pentru depozitarea fructelor, a condimentelor sau doar ca ornament. Dacă ești o persoană creativă și meticuloasă, îți poți realiza singură unele obiecte. Există o mulțime de proiecte DIY care te pot inspira. Tot ce ai nevoie este puțină creativitate, un set de paste modelatoare din lut cu uscare la aer și un set de culori pentru a picta creațiile la final.

Soluțiile sustenabile aduc numeroase avantaje. De aceea, merită să ne bucurăm de ele și să alegem alternativele cât mai naturale. 

Sursă foto: Tarkett.ro

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.