Cimitirul evreiesc din Huși a fost vandalizat. 73 de monumente au fost distruse

FOTO: Federația Comunităților Evreiești din România/Facebook
FOTO: Federația Comunităților Evreiești din România/Facebook

Federația Comunităților Evreiești din România anunță că la începutul săptămânii trecute a fost semnalată vandalizarea cimitirului evreiesc din Huși.

„În numele conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Preşedintele Federației își exprima indignarea sa totală, însoţite de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.

Potrivit Federației, comunitatea evreilor din Huși, altădată înfloritoare, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravețuitori ai Holocaustului.

„Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale.

Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România.

De îndată ce vom avea informaţii din partea autorităţilor în drept, vom informa opinia publică din România şi de peste hotare”, se încheie comunicatul Federației Comunităților Evreiști din România – Cultul Mozaic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.