Ciclonul din Italia ar putea avea efecte și în România

ploi ploaie
Foto: Kanenori / pixabay.com

Potrivit meteorologilor ANM, ciclonul care a afectat mai multe regiuni din Italia a început să se îndrepte spre estul Europei și va afecta și România. În țara noastră, până la finalul acestei luni sunt așteptate ploi torențiale și chiar căderi de grindină.

Meteorologii mai spun că vremea va rămâne instabilă până la finalul lunii mai. Săptămâna viitoare, în perioada 22-29 mai, valorile precipitațiilor ar putea fi peste medie, mai ales în sud, sud-est și est.

Specialiștii ANM mai spun că România nu va fi afectată de rafale de vânt de 120 de kilomtrei pe oră, ca în Italia, dar vântul va sufla totuși cu putere chiar din zilele acestea. Pe crestele montane s-ar putea înregistra rafale de peste 70 – 90 de kilometri pe oră, în timp ce în zonele mai joase de relief vântul va avea 40 – 50 de kilometri pe oră.

Cel puțin 9 oameni au murit și aproape 1.000 au fost evacuați în nordul Italia, unde ciclonul a provocat inundații catastrofale. Râurile din regiunea Emilia Romagna s-au revărsat în urma cantităților uriașe de apă aduse de ploile torențiale care au căzut fără întrerupere aproape 36 de ore.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.