Cetatea Alba Iulia, „destinaţie culturală de excepţie”

FOTO: Romulus Opriscan/visitalbaiulia.com
FOTO: Romulus Opriscan/visitalbaiulia.com

Oraşul Alba Iulia, al cărui centru istoric a fost complet renovat şi arată excelent în prezent, a fost numit de oficialii din turismul elveţian drept „destinaţie culturală de excepţie”, în cadrul unui târg turistic desfăşurat la Lugano, în Elveţia.

La acest târg, Alba Iulia a fost catalogată drept o bijuterie arhitectonică, iar standul dedicat orașului a fost vizitat de 15.000 dintre cei 45.000 de vizitatori ai târgului. Alba Iulia se află la 340 de kilometri de Bucureşti şi la 70 de kilometri de Sibiu.

Potrivit siteului turism.apulum.ro, cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738, în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, dar şi de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate.

Ea urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez Vauban.

„Ne bucurăm să vedem că şi alţii apreciază ceea ce s-a facut la Alba Iulia”

Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Ele au forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane dându-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.

În urma restaurării, cetatea a început să atragă tot mai mulți turiști interesați să îi descopere arhitectura deosebită. Turismul în zonă a primit un implus și datorită numeroaselor festivaluri și evenimente cu tematică istorică sau medievală care au început să se organizeze aici.

„Ne bucurăm sincer să vedem că şi alţii apreciază ceea ce s-a facut la Alba Iulia, în general, şi transformările Cetăţii Alba Carolina, în special. Indiferent că vin de la Marea Baltică sau de peste Atlantic, turiştii trebuie să fie convinsi că Alba Iulia va fi o gazda perfectă pentru ei”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.