Certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă în România

FOTO: terimakasih0/Pixabay.com
FOTO: terimakasih0/Pixabay.com

PNL și PSD s-au înțeles în privința certificatului verde și, după câteva modificări, legea ar putea fi votată în Camera Deputaților, for decizional.

În cel mult două săptămâni, certificatul verde va fi obligatoriu, la locul de muncă. Angajații de la stat trebuie să demonstreze că sunt testați sau vaccinați anti-Covid, altfel ar putea fi sancționați dur, până la concediere.

Va exista și o perioadă de grație, de două luni, în care statul va acoperi contravaloarea a 20 de teste rapide. După aceea însă, cei care nu se vaccinează, își vor plăti singuri testarea. Epidemiologii sunt de părere că obligativitatea ar putea stimula vaccinarea, care din păcate a scăzut drastic.

Alexandru Rafila (PSD) spune că „nu putem permite – și nu există nicio țară care să permită testarea pe termen nedefinit și cu o frecvență nedefinită”.

Întrebat dacă testarea gratuită, timp de 2 luni, este o soluție ca oamenii să se obișnuiască cu acest tip de acces la locul de muncă, deputatul PSD Alexandru Rafila a spus: „E o soluție pentru o perioadă limitată de timp, asta s-a întâmplat în mai multe țări din UE”.

„Trebuie să înceteze discriminarea, să încurajăm testarea. Nu putem permite – și nu există nicio țară care să permită testarea pe termen nedefinit și cu o frecvență nedefinită. Va exista o definire pentru numărul de teste. Trebuie să facem o dimensionare inclusiv pe posibilitățile financiare ale României și pe o perioadă limitată”, a mai spus Rafila.

„Contextul în care se accepta certificatul verde, se acceptau anumite condiții și alternativa testării, dar cu plata acestor teste, am încercat să o așezăm în 2 luni în care să agreăm fiecare dintre noi, și organizațiile profesionale, și Ministerul Sănătății, și noi ca parlamentari, un context legal pentru certificatul verde și stimularea vaccinării”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru.

„Am lăsat privatul să își gestioneze modul în care face accesul la locul de muncă. Noi venim doar pe sectorul public”, a adăugat el.

Vă recomandăm și reportajul:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.