Cererea Laurei Codruța Kovesi de a promova, respinsă de CSM

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat cererea făcută de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, de a înainta în grad.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat să-i fie recunoscut gradul profesional pentru Parchetul General, însă nu s-a prezentat în faţa secţiei pentru procurori a CSM.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au invocat legea conform căreia magistrații pot avansa în grad doar prin concurs, respingând solicitarea Laurei Codruța Kovesi, care a trimis doar o cerere instituției.

Kovesi are în acest moment calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal, însă dorește să fie procuror al Parchetului General, unde a fost delegată de procurorul general Augustin Lazăr, după ce a fost demisă de președintele Klaus Iohannis și coaliția PSD-ALDE.

Kovesi, cel mai tânăr Procuror General din istoria României

Dacă nu va obține gradul profesional necesar pentru Parchetul General, atunci Kovesi ar putea fi mutată într-o altă poziție.

Kovesi (45 de ani) a ocupat funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până la demiterea acesteia de președintele Klaus Iohannis pe 9 iulie 2018.

Kovesi a fost Procuror General al României pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La data numirii, în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr Procuror General din istoria României.