Cercetătorii au descoperit un nou beneficiu surprinzător al pandemiei de coronavirus

cutremur seism seismograf
Foto: tumisu / pixabay.com

Anterior, oamenii de știință au estimat că măsurile de carantină din perioada pandemiei au redus substanțial poluarea, ceea ce a dus la salvarea multor vieți. Acum, ei au descoperit un nou beneficiu.

Pandemia de coronavirus a redus zgomotul și vibrațiile activităților umane deoarece tot mai puțini oameni călătoresc prin orașe, iar crusta Pământului vibrează mai puțin. Oamenii de știință au descoperit că datele înregistrate în această perioadă de liniște ar putea ajuta la detectarea mai rapidă a cutremurelor, relatează Euronews.com.

În mod normal, mișcarea oamenilor, mașinilor, trenurilor, autobuzelor etc în zonele urbane duce la vibrații ale pământului, care sunt suficient de puternice pentru a fi detectate de seismometre. Senzorii acestor aparate sunt folosiți pentru a detecta semnele timpurii ale unui cutremur și pentru a studia mișcarea scoarței Pământului.

O serie de studii conduse de cercetători de la Observatorul Regal din Belgia a arătat că, în ultimele luni, zgomotul produs de activitățile umane s-a redus cu până la 50%.

Datele colectate de la 268 de stații de cercetare din 117 țări arată că perioada de liniște a început în ianuarie în China, iar apoi s-a răspândit pe tot Globul. Pe măsură ce au fost introduse măsuri de carantină, oamenii au călătorit mai puțin, iar vibrațiile create de activitățile umane au început să se reducă.

„Perioada de liniște din 2020 este cea mai lungă și cea mai remarcabilă reducere globală a zgomotelor seismice produse de om din istoria cunoscută”, au arătat autorii studiilor.

Acest fapt este relevant deoarece perioada prelungită de liniște le-a permis cercetătorilor să facă anumite lucruri pe care în mod normal nu puteau să le facă, dacă activitățile umane se situau la un nivel normal.

În zonele dens populate, vibrațiile activităților umane pot reduce eficiența sistemelor de detecție timpurie a cutremurelor. Mai exact, seismologii trebuie să distingă între vibrațiile produse de om și cele produse de un cutremur, ceea ce poate fi dificil în zonele aglomerate. Prin urmare, de pildă, ei află mai târziu că s-a produs un seism major, iar avertizarea ajunge mai târziu și la populație.

Studiul dă ca exemplu un cutremur produs în Petatlan, Mexic, în timpul carantinei. Deoarece zgomotul a fost redus cu 40% în oraș, seismul a fost detectat de senzori care în mod normal erau „asurziți” de vibrațiile din oraș.

Oamenii de știință studiază acum datele obținute pentru a identifica ce tip de vibrații produc diferite tipuri de activități, și cum anume se răspândesc vibrațiile într-un oraș. Ei vor folosi informațiile strânse în perioada de liniște din 2020 pentru a identifica în ce mod șantierele de construcții sau traficul interferează cu măsurătorile seismografelor.

Cercetătorii speră că astfel vor putea să filtreze activitățile umane pentru a detecta mai bine vibrațiile potențial periculoase din zonele urbane.

Foto: tumisu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.