Cercetătorii au descoperit cea mai veche inimă din lume. Are 380 de milioane de ani

pește
Fosila unui pește Gogo. Foto: Naturlinareginea Wikipedia

Cercetătorii au descoperit o inimă de 380 de milioane de ani conservată într-un pește preistoric fosilizat, relatează BBC.

Oamenii de știință spun că exemplarul surprinde un moment-cheie în evoluția organului existent la toate vertebratele, inclusiv la oameni.

Inima a aparținut unui pește din specia numită Gogo, care a dispărut de pe Pământ. Descoperirea, descrisă în jurnalul „Science”, a fost făcută în vestul Australiei.

De regulă, cercetătorii descoperă mai degrabă oase fosilizate decât țesuturi moi, însă la această locație din Kimberley, Australia, mineralele au conservat multe dintre organele interne ale peștelui, inclusiv ficatul, stomacul, intestinele și inima.

„Este un moment crucial în evoluția noastră. Ilustrează schița corpului după care am evoluat, și vedem acest lucru pentru prima dată în aceste fosile”, a explicat pentru BBC Kate Trinajstic de la Universitatea Curtin din Perth, cercetătoarea care a condus studiul.

„Până acum nu am știu nimic despre organele moi ale animalelor atât de bătrâne”, a completat colaboratorul ei, profesorul John Long de la Universitatea Flinders din Adelaide.

Peștele Gogo este primul din clasa de pești preistorici numiți placodermi. Ei au fost primii pești care au avut fălci și dinți. Peștii de dinaintea lor nu erau mai mari de 30 de centimetri, însă placodermii puteau ajunge până la 9 metri lungime.

Placodermii au reprezentat forma de viață dominantă pe Pământ timp de 60 de milioane de ani (au trăit cu peste 100 de milioane de ani înainte de apariția primilor dinozauri).

Analiza fosilei descoperite a arătat că inima peștelui Gogo era mult mai complexă decât s-ar fi crezut. Ea avea două camere una peste alta – o structură similară celei pe care o întâlnim la inima umană.

Cercetătorii spun că datorită acestei structuri inima era mai eficientă, fiind un pas extrem de important în transformarea speciei dintr-una care se mișca încet într-un prădător rapid.

Foto: Entelognathus / Wikipedia

Foto: Entelognathus / Wikipedia / Naturlinareginea / Wikipedia
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.