Cercetător: Omicron „nu cauzează aceeași boală” precum valurile precedente de coronavirus

omicron varianta covid coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Omicron „nu cauzează aceeași boală” precum valurile precedente de coronavirus, a declarat cercetătorul britanic John Bell. El a mai spus că boala determinată de Omicron pare „să fie mai puțin severă”, relatează „The Guardian”.

John Bell, imunolog, profesor de medicină la Universitatea Oxford și consilier guvernamental în Regatul Unit, a apreciat că Omicron „nu este aceeași boală pe care o vedeam în urmă cu un an” și că „ratele ridicate ale mortalității sunt istorie în Marea Britanie.”

Diverse studii au arătat că cele mai întâlnite simptome ale infecției cu Omicron sunt congestia nazală, iritația în gât, durerea de cap, durerile musculare și oboseala. Anterior, cele mai frecvente simptome asociate COVID erau febra, tusea, dificultățile de respirație și pierderea gustului și/sau a mirosului.

Deși spitalizările au crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce Omicron se răspândește în populația britanică, boala „pare să fie mai puțin severă, iar mulți oameni stau o perioadă de timp relativ scurtă în spital. Mai puțini pacienți aveau nevoie de oxigen, iar durata medie petrecută în spital a scăzut la 3 zile, a completat specialistul în interviul oferit BBC Radio 4.

„Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an, când unitățile de terapie intensivă erau pline, iar mulți oameni mureau prematur, sunt acum istorie, după părerea mea”, a declarat Bell. El a adăugat că în timpul valurilor Delta și Omicron incidența formelor severe și a deceselor nu s-a schimbat mult deoarece britanicii s-au vaccinat.

Pe de altă parte, alți cercetători au criticat decizia guvernului de a nu introduce noi restricții în Anglia înainte de Anul Nou. Aceștia s-au arătat îngrijorați de faptul că Omicron, deși o variantă mai blândă, este mult mai contagioasă, ceea ce ar putea însemna mai multe spitalizări și decese.

În ceea ce privește România, țara noastră nu este la fel de bine pregătită pentru valul Omicron. Doar 40% din populație este vaccinată în România, față de 76% în Marea Britanie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.