Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu, un nou centru de zi pentru persoanele fără adăpost din București

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Primăria Capitalei și Asociația Carusel au inaugurat, recent, un nou centru de zi destinat celor fără adăpost, Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu. Situat pe Strada Sfântul Constantin nr. 8, centrul de zi va oferi sprijin persoanelor care se confruntă cu sărăcia extremă, lipsa actelor de identitate și a asigurărilor medicale, locuirea în condiții precare și lipsa accesului la utilități (apă curentă, electricitate, încălzire) sau afecțiuni medicale severe.

Nou apărut pe harta serviciilor sociale bucureștene, Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu face parte dintr-un parteneriat public-privat și urmărește să îmbunătățească atât serviciile sociale oferite de municipalitate, cât și viața persoanelor fără adăpost din Capitală.

Astfel, la fosta cantină socială „Sfântul Constantin” vor fi acordate mai multe servicii, pe lângă ajutorul de hrană. „Mai mult decât haine, duș sau hrană, indispensabile, firește, oamenii au nevoie de o vorbă bună, au nevoie să fie ascultați și tratați cu respect. La Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu și, de altfel, în toată activitatea Carusel, valorile după care ne ghidăm în absolut tot ceea ce facem sunt demnitatea umană, drepturile omului și respectul pentru celălalt”, a declarat la inaugurare directorul Asociației Carusel, Marian Ursan.

Printre beneficiile oferite persoanelor fără adăpost se numără și asistența socială, educația financiară și educația pentru sănătate, hrană caldă, posibilitatea de a face duș, de a-și spăla hainele sau de a primi altele la schimb. Asistenții sociali îi vor sprijini pe beneficiari să obțină acte de identitate, acte medicale sau alte tipuri de documente. Mai mult, la centru se vor organiza și piese de teatru, workshop-uri vocaționale sau evenimente de socializare.

În cadrul centrului funcționează Bucătăria Comunitară, la care se oferă, în fiecare zi, sute de porții de mâncare pentru beneficiarii organizației Carusel. Bucătăria Comunitară Grivița-Cișmigiu este un proiect inițiat cu sprijinul Kaufland România, ca parte din eforturile companiei de a susține persoanele vulnerabile și de a lupta cu risipa alimentară.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.