Centralele de apartament ar putea fi interzise

FOTO: byrev/Pixabay.com
FOTO: byrev/Pixabay.com

Aproape 40% din energia termică folosită pentru încălzirea locuințelor din țările Uniunii Europene este produsă de centrale de apartament pe gaz natural, potrivit adevarul.ro.

La nivel european se dorește ca aceste centrale să fie înlocuite, cât mai curând, cu soluții mai ecologice, precum pompe de căldură, încălzire solară sau geotermală, precum și sisteme de termoficare.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.

De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi.

Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit adevarul.ro.

Există câteva țări din Europa care au luat măsuri de a reduce numărul centralelor termice pe gaz în clădiri.

În Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Germania sau Belgia s-a interzis încălzirea cu gaze naturale cel puțin în clădirile noi. În unele din aceste țări măsura este deja impusă de mai mulți ani, în altele urmează să intre în vigoare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.