Cele mai importante schimbări din noua lege a asociațiilor de proprietari

bloc de locuințe pentru tineri prima casă prima chirie anaf calculator rate prima casă 2019
Noua lege a asociațiilor de proprietari Foto: wrp.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege a asociațiilor de proprietari, care prevede mai multe modificări atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași.

Astfel, potrivit noii legi, asociațiile de proprietari au dreptul la o ipotecă legală asupra apartamentelor şi asupra bunurilor mobile din acestea, pentru sumele restante de la întreținere. Mai mult, proprietarii nu vor mai putea să vândă locuința dacă au datorii mai vechi de trei luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut.

Mai mult, atunci când se va schimba destinația proprietății comune a blocului, va trebui obținut acrodul tuturor proprietarilor din condominiu. În precedenta variantă a legii, erau necesare două treimi din votul tuturor proprietarilor.

Noua lege a asociațiilor de proprietari

O altă modificare este introducerea amenzilor pentru cei care nu vor permite accesul în locuință în caz de reparații de urgență. Sancțiunea va fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei şi poate fi aplicată de poliţia locală, primari ori împuterniciţi lor.

De asemenea un articol din noua lege a asociațiilor de proprietari prevede că modificările de apartament pentru care este necesară o autorizaţie de construire vor trebui aduse la cunoştinţa asociaţiei de proprietari.

Noua lege a asociațiilor de proprietari

Oirce schimbare a suprafeței construite sau utile trebuie comunicată în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Dacă nu se respectă acest lucru, fapta va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Cei care dețin firme de apartament vor fi nevoiți să ia aprobări scrise şi să încheie cu vecinii direct afectaţi convenţii prin care să declare activitatea ce se va desfăşura în apartament. Va trebui precizat şi numărul de persoane în funcţie de care se vor plăti cheltuielile la asociaţie.