Cele mai frumoase zone din Croația: Top 10

cele mai frumoase zone din croatia
Rezervația Lacurile Plitvice este una dintre cele mai frumoase zone din Croația. Foto: Pixabay

Cu peste 1.000 de insule, numeroase rezervații naturale, plaje superbe și festivaluri de muzică, Croația este o destinație de vacanță excelentă indiferent de sezon.

Topul pe care l-am realizat, cu cele mai frumoase zone din Croația, poate fi unul subiectiv, însă am ales câte ceva pentru fiecare. Astfel, fie că vă place istoria sau muzica electronică, natura sau înotul, mai jos găsiți cele mai frumoase zone din Croația.

1. Parcul Național Lacurile Plivice

Lacurile Plivice oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje pe care le puteți găsi în Europa. Rezervația protejată de UNESCO abundă în lacuri și cascade, dar și în vegetație exotică.

Puteți petrece ore întregi pe cărările frumos amenajate sau pe pontoanele de lemn din această bijuterie a naturii, unde trăiesc și animale sălbatice, precum lupii și urșii, dar și peste 150 de specii de păsări.

Cele mai frumoase zone din Croația

2. Arena din Pula

Construit în primul secol al Erei Noastre, amfiteatrul roman din Pula este unul dintre cele mai bine conservate din Europa, dar și cel mai spectaculos monument antic din Croația.

Arena a fost folosită pentru luptele între gladiatori, însă acum este centrul vieții culturale a orașului, găzduind numeroase evenimente, expoziții și concerte, dar și Festivalul de Film de la Pula, în luna iulie.

3. Mănăstirea Visovac

Așezată pe o insulă minusculă în mijlocul lacului din Parcul Național Krka, într-una din cele mai frumoase zone din Croația, mănăstirea Visovac vă va încânta cu siguranță. Pe lângă importanța religioasă, dobândită în numeroasele secole de existență, mănăstirea este înconjurată de copaci, fiind o oază de liniște și pace.

4. Plaja Stiniva

Desemnată cea mai frumoasă plajă din Europa în 2016, Stiniva se află pe insula Vis. Și este, cu adevărat, un peisaj de vis. Plaja este ascunsă între stânci, iar apa este extrem de limpede.

Cele mai frumoase zone din Croația

5. Orașul vechi Trogir

Trogir. Foto: Pixabay

Înconjurat de ziduri medievale, orașul vechi Trogir se află pe o insulă în care abundă arhitectura renascentistă și barocă. Dacă doriți să vă plimbați într-un orășel romantic, aici găsiți numeroase restaurante intime și străzi înguste, cu cafenele cochete.

Vă puteți bucura de răsărit și asfințit pe unul din numeroasele pontoane ale insulei, care se află foarte aproape de Coasta Dalmației.

6. Palatul lui Dioclețian din Split

Cu o suprafață de 31.000 de metri pătrați, Palatul lui Dioclețian, unul dintre împărații Imperiului Roman, ocupă mai mult de jumătate din centrul vechi al orașului Split, fiind extrem de bine conservat.

În prezent, peste 3.000 de oameni trăiesc în complexul impresionant de marmură și gresie, care este compus din 220 de clădiri. Aici găsiți numeroase baruri, magazine și restaurante.

7. Insula Hvar

Dacă vreți să vă plimbați printre clădiri cu influențe venețiene, câmpuri de lavandă și să admirați frumusețea naturii, insula Hvar vă oferă cea mai intensă experiență din Croația.

Așezată în Marea Adriatică, Hvar, una dintre cele mai frumoase zone din Croația, este caracterizată de peisaje pure cu plaje pietroase și ape azurii.

Cele mai frumoase zone din Croația

8. Zadar

Sute de oameni se adună în fiecare seară faleza din Zadar pentru a vedea cel mai frumos asfințit din lume. Realizată de arhitectul local Nikola Basici și decorată cu numeroase instalații artistice moderne, promenada din frumosul oraș Zadar este un loc pe care nu trebuie să îl ratați dacă ajungeți în Croația.

9. Dubrovnik

Dubrovnik. Foto: Pixabay

Unul dintre cele mai faimoase și mai frumoase zone din Croația. Orașul vechi Dubrovnik atrage anual mii de turiști. Stradun este o stradă – ați văzut-o cu siguranță în serialul Game of Thrones – care leagă porțile estice și vestice. Promenada de peste 300 de metri de marmură este flancată de magazine și cafenele.

10. Plaja Zlatni Rat, Brac

Această plajă, de pe insula Brac, își schimbă forma în funcție de curenții apei și de maree. Așezată în preajma unei păduri de pini, plaja de pietricele albe este una dintre cele mai spectaculoase locuri de la Marea Adriatică, fiind o destinație excelentă pentru cei care practică surfing sau kitesurfing.

Cele mai frumoase insule din Grecia