Cele mai comune 5 afecțiuni ale sistemului digestiv și cum le poți trata în mod corect

Foto: Shutterstock

Afecțiunile de la nivelul sistemului digestiv și al colonului pot să apară la orice vârstă și pot deveni destul de supărătoare, dacă nu sunt tratate la timp. Motivele care duc de obicei la apariția acestor probleme de sănătate sunt legate de cele mai multe ori de alimentație, însă pot fi provocate și de un sistem imunitar slăbit sau de factori ereditari.

Iată care sunt cele mai comune afecțiuni ale sistemului digestiv și ce anume poți face ca să previi agravarea lor:

Boala de reflux gastroesofagian

De obicei, se întâmplă ca după o masă bogată sau consumată seara târziu să apară o senzație de arsură la nivelul pieptului. Conform specialiștilor de la MayoClinic, această senzație este cunoscută drept reflux acid și apare din cauza acidului din stomac care urcă în esofag. Deși este normal să experimentăm din când în când această senzație, atunci când se repetă zilnic sau de cel puțin două ori pe săptămână, poate fi un semn că suferi de boala de reflux gastroesofagian.

Simptomele acestei boli mai pot include respirație urât mirositoare, greață sau dureri în piept. Dacă apar aceste simptome este necesar să mergi la medic, mai ales că boala necesită tratament specific. În cazurile mai grave se poate apela chiar și la intervenția chirurgicală laparoscopică pentru a strânge și consolida sfincterul esofagian inferior.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie care afectează colonul (intestinul gros) și apare atunci când sistemul imunitar are o reacție anormală la alimentele pe care le consumăm. Practic, acesta confundă alimentele și alte bacterii benefice cu agenți externi, le atacă și, în consecință, se produce apariția acestei boli.

Simptomele includ de obicei crampe abdominale, febra, lipsa apetitului, deshidratare, sângerări rectale sau constipație, iar de îndată ce apar, este necesar să mergi la un consult medical. Deși există tratament pentru atenuarea simptomelor, colita ulcerativă nu poate fi vindecată complet. În plus, în cazul în care nu tratezi la timp această afecțiune, se poate ajunge la îndepărtarea întregului colon.

Boala celiacă

Boala celiacă este provocată de intoleranța la gluten, proteină care poate fi găsită în grâu, secară și orz. Simptomele acestei boli la copii includ dureri abdominale și balonare, diaree, constipație, stări de vomă și pierderi în greutate. La adulți, pe lângă simptomele menționate anterior, mai pot să apară stări de oboseală, depresie, anemie și convulsii. Cu toate acestea, există situații în care unele persoane nu prezintă niciun simptom al bolii.

Singurul tratament este să eviți alimentele care conțin gluten. Ca alternativă, poți consuma orez, quinoa, făină de soia sau de porumb, linte și amarant.

Boala Crohn

Este o boală inflamatorie intestinală care afectează ileonul, ultimul fragment al intestinului subțire, însă poate să afecteze orice parte a tractului digestiv. Cele mai comune simptome ale bolii Crohn includ dureri abdominale, diaree, sângerări anale, febră și pierderi în greutate.

Deși cauzele care duc la apariția acestei boli nu sunt cunoscute în totalitate, medicii cred se poate transmite pe cale ereditară. Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor și poate include analgezice, imunosupresoare sau chiar intervenție chirurgicală.

Sindromul colonului iritabil

Statisticile estimează că aproximativ 15% dintre oamenii din întreaga lume suferă de sindromul colonului iritabil. Simptomele acestei afecțiuni pot să varieze, de la constipație la diaree, însoțite de balonare. Ca și în cazul bolii Crohn, cauzele nu sunt cunoscute în totalitate, însă specialiștii cred că are legătură cu alimentația, iar simptomele pot fi declanșate și de stres.

Aceștia ne recomandă să avem o alimentație săracă în grăsimi, bogată în fibre și să evităm alimentele care pot declanșa boala, precum produse lactate, cafea, alcool, îndulcitori artificiali și alimente care produc balonare. Bacteriile benefice din iaurt, de asemenea, pot să reducă simptomele acestei afecțiuni.

Simptomele bolilor digestive sunt supărătoare și ne pot afecta activitatea de zi cu zi. Dacă nu le tratăm la timp, simptomele se agravează și se poate ajunge chiar și la intervenție chirurgicală. Este important să mergem la medic atunci când observăm că simptomele nu se atenuează sau, dimpotrivă, se accentuează.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.