Cele mai aglomerate orașe din lume. Asiaticii domină clasamentul mondial

cel mai mare oraș din lume tokyo
Tokyo, cel mai aglomerat oraș din lume. Foto: Yodalica / pixabay.com

Primele trei cele mai aglomerate orașe din lume, dacă luăm în considerare mărimea populației, sunt în Asia, în timp ce în Top 10 nu apare nicio metropolă europeană.

Tokyo, cu ai săi peste 37 de milioane de locuitori, este cel mai populat oraș din lume. Capitala Japoniei este urmată, la mare distanță, de metropola indiană Delhi, care găzduiește aproape 30 de milioane de suflete.

Tokyo, faimos pentru clădirile sale înalte, are o densitate de 6.349 de locuitori pe km².

Niponii, chinezii și indienii sunt singurii care au câte două orașe în primele zece din lume ca număr de locuitori. Pe lângă Tokyo, Shanghai și Delhi, în clasament sunt și Mumbai, pe locul 8, cu puțin peste 20 de milioane de locuitori, Beijing, locul 9, la câteva sute de mii de rezidenți în urmă, și Osaka, unde trăiesc peste 19 milioane de oameni.

Sao Paulo e cel mai mare oraș din America de Sud, cu aproape 22 de milioane de locuitori, în timp ce Mexico City e metropola cea mai populată din America Centrală.

Africa are și ea o reprezentantă în Top 10 – Cairo, pe locul 6, cu aproape 20,5 milioane de locuitori. Dacca (Bangladesh) e pe 7, cu 20,2 milioane de locuitori.

Cele mai aglomerate orașe din Europa

În ceea ce privește orașele europene, cel mai populat este Istanbulul, cu aproape 15 milioane de locuitori, în timp ce Moscova – 12 milioane – și Parisul – 11 milioane de suflete – completează podiumul.

Aproape toate aceste orașe primesc anual și milioane de turiști.

În clasamentul mondial, Bucureștiul, cel mai aglomerat oraș din România, e abia pe locul 266, cu 1,8 milioane de locuitori.

Capitala noastră este prinsă în top între orașul chinez Lianyungang și cel italian Torino.

Cele mai aglomerate orașe din lume

În lista orașelor cu populație de peste 10 milioane de locuitori mai găsim și capitala Pakistanului Karachi, cu 16 milioane de cetățeni, dar și Lahore, cu 12,5 milioane, orașele din China Chongqing, Tianjin, Guangzhou și Shenzhen, cât și mai multe capitale sud-americane și asiatice: Lima (Peru), Bogota (Columbia), Manila (Filipine), Jakarta (Indonezia) sau Buenos Aires (Argentina).

Londra este pe poziția a 35-a în clasament, cu 9,3 milioane de locuitori, în timp ce New York-ul e tocmai pe poziția 41, cu 8,3 milioane de cetățeni, fiind depășit de capitala Angolei, Luanda, dar încă deasupra orașului Ahmadebad, din India.