Cel mai modern cimitir-parc din România tocmai a fost finalizat

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a anunțat că au fost finalizate lucrările la „cel mai modern cimitir-parc din România”.

Noul cimitir se numește „Moș Ion Roată” și este situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată. Este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare și cuprinde 5.553 de morminte, 1.856 de urne columbar și o capelă.

„Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Cimitirul-parc include:

– 85.550 mp spații verzi amenajate (5.500 de arbuști, 2.115 de arbori și 200 mp gard viu);
– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp;
– 68.394 mp amenajări morminte;
– 575 mp suprafață construită clădiri;
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri;
– 5.553 de morminte;
– 1.856 de urne columbar.

„De asemenea, a fost construită o capelă pe următoarele nivele – demisol, parter și etaj. Aceasta prezintă facilități precum: sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, 2 vestiare, 2 birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol”, a menționat primarul.

După obținerea avizului din partea Direcției de Sănătate Publică, va urma aprobarea Hotărârii de Consiliu local pentru modificarea Regulamentului de funcţionare a cimitirelor şi aprobarea Hotărârii de Consiliu local privind preţurile pentru concesiunea spaţiilor din noul cimitir-parc.

Executantul lucrărilor este firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL. Valoarea totală a contractului este de 50,91 milioane de lei fără TVA.

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.