Cel mai mare telescop din lume, construit în China, va căuta extratereștri și planete locuibile

Telescopul FAST din Guizhou. Foto: Wikimedia Commons

Giganticul telescop FAST din Guizhou are o deschidere de 500 de metri și va începe, în curând, cercetarea universului.

Cercetătorii chinezi, care au la dispoziție un telescop mult mai performant decât Observatorul Arecibo din Puerto Rico, vor căuta semne de viață și plantele care ar putea fi locuite, începând cu luna septembrie. Din ianuarie, oamenii de știință încearcă să elimine interferențele locale asupra semnalelor venite din spațiul cosmic.

Telescopul cu deschidere sferică FAST din Guizhou a fost plănuit de autoritățile chineze în 1994, dar finanțarea sa a fost aprobată abia în 2007.

Cel mai mare telescop din lume

Noul super-observator astronomic, o parabolă uriașă foarte sofisticată, a costat 269 de milioane de dolari americani și se află în regiunea Pingtang din provincia Guizhou. Aproape 10.000 de localnici au fost mutați pentru a face loc telescopului, care stă pe piloni uriași de oțel și este înconjurat de antene la fel de impresionate, într-o zonă montană splendidă.

Fiecare cetățean evacuat a primit echivalentul a 1.800 de dolari drept compensație, scrie publicația britanică Daily Mail.

Cercetătorii chinezi vor culege date diverse din cosmos. Vor fi studiați pulsarii, găurile negre, norii gazoși și alte galaxii. Informațiile obținute de chinezi vor fi disponibile comunității internaționale, scopul observatorului fiind o mai bună înțelegere a universului.

”Într-un final, explorarea necunoscutului este natura umană”, a spus Li Di, cercetător-șef de la Institutul Național de Observări Astronomice din Beijing, într-un interviu acordat China Daily, adăugând: ”Ne împinge către un viitor mai bun”.