Reprezentare artistică a rover-ului Opportunity / Maas Digital LLC for Cornell University and NASA/JPL
Rover-ul Opportunity, trimis de NASA pe planeta Marte, a descoperit filoane dintr-un material strălucitor care seamănă foarte tare cu ghipsul (sulfat de calciu). Dacă descoperirea se confirmă, avem de-a face cu cea mai clară dovadă adusă de actuala misiune că pe Marte a existat apă lichidă.
Deși se află de aproape opt ani pe suprafața planetei vecine, rover-ul a reușit să rămână în mișcare și să trimită pe Pământ informații remarcabile, notează BBC.
„Pentru mine, este cea mai puternică dovadă pentru apă lichidă pe Marte care a fost descoperită de rover-ul Opportunity”, a declarat omul de știință Steve Squyres. A existat o crăpătură în stâncă, apa s-a scurs în interior, iar ghipsul s-a format prin dizolvarea calciului din roci sub acțiunea apei, a explicat el pentru BBC.
NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU
Un roboțel longeviv
Bucata de ghips are forma unei fâșii înguste de aproximativ 1-2 centimetri și lungi de 40-50 de centimetri (foto).
Opportunity a ajuns pe Marte în anul 2004. La acea dată, cercetătorii sperau ca rover-ul să reușească să rămână operațional măcar trei luni. Dar roboțelul care funcționează cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice a depășit speranțele tuturor și continuă să funcționeze în ciuda mecanismelor uzate.
Descoperirile realizate de Opportunity au ajutat la conturarea unei imagini a planetei de acum miliarde de ani: un Marte mai umed și mai cald.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: