Cea mai masivă stea neutronică descoperită până acum forțează limitele fizicii

stea neutronică
Ilustrație artistică a unei stele neutronice. Sursa: NASA/Dana Berry.

„Astronomii au descoperit cea mai masivă stea neutronică de până acum, și este aproape ca și cum nu ar trebui să existe (…) Cea mai masivă stea neutronică descoperită până în prezent forțează limitele fizicii”, scriu jurnaliștii de la CNN.

În articolul CNN se arată că stelele neutronice sunt cele mai mici din univers, având un diametru comparabil cu cel al unei metropole precum Chicago, SUA. Aceste stele neutronice sunt rămășițele unei supernove (explozie extrem de strălucitoare a unei stele), și au o densitate incredibilă, având mase mai mari decât Soarele nostru.

Noua stea neutronică ce a fost descoperită de cercetători, denumită J0740+6620, are o masă de 333.000 de ori mai mare decât cea a Pământului și de 2,17 ori mai mare decât cea a Soarelui. Însă diametrul său este de doar 24 de kilometri. Steaua se află la 4.600 de ani lumină de Pământ.

Potrivit cercetătorilor, steaua neutronică se află la limita maximă în ceea ce privește masa pe care o poate conține înainte de a se prăbuși în ea însăși și a se transforma într-o gaură neagră.

Steaua a fost detectată folosind Telescopul Green Bank din Virginia de Vest, SUA. Oamenii de știință și-au publicat descoperirea luni, 16 septembrie, în jurnalul „Nature Astronomy”.

stea neutronică
Ilustrație artistică a unei stele neutronice înconjurate de un disc de praf cosmic. Sursa: ESA/Hubble

„Stelele neutronice sunt în egală măsură misterioase și fascinante. Aceste obiecte mari cât un oraș sunt practic „nuclee atomice” uriașe. Sunt atât de masive încât interiorul lor are proprietăți ciudate. Să descoperim masa maximă căreia fizica și natura îi permit să existe ne poate învăța o mulțime de lucruri despre acest domeniu altfel inaccesibil din astrofizică”, a declarat Thankful Cromartie, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Oamenii de știință încă mai au multe lucruri de aflat despre stelele neutronice. Ei vor să știe dacă neutronii striviți devin un fel de „superfluid”, cum arată fenomenul strivirii acestora și care este punctul-limită în care gravitația „preia puterea”, iar o stea neutronică se transformă într-o gaură neagră.

„Stelele neutronice au această limită dincolo de care densitatea lor devine atât de extremă încât forța gravitației devine mai puternică decât abilitatea neutronilor de a rezista în fața strivirii. Fiecare „cea mai masivă” stea neutronică pe care o descoperim ne aduce mai aproape de a identifica acest punct critic”, a declarat Scott Ransom, co-autor al studiului și astronom la Observatorul Național de Radioastronomie din SUA.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.