Cea mai mare gară din România ar putea fi mutată

FOTO: Razvan Lerescu /Wikimedia Commons
FOTO: Razvan Lerescu /Wikimedia Commons

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, a declarat că și-ar dori mutarea Gării de Nord din București la periferia Capitalei.

„Din cauza liniilor de cale ferată care duc spre Gara de Nord, Sectorul 1 este tăiat în două, accesul dintr-o parte în alta făcându-se doar prin două poduri. Vorbim de o suprafaţă de teren foarte mare şi foarte valoroasă.

Gândiţi-vă, dacă CFR ar muta gara, cu sprijinul nostru, ar putea să vândă acest teren şi să câştige bani buni pentru investiţii.

Automat, Gara de Nord ar ramane în picioare, ar fi modernizată şi ar fi un muzeu. Nu şi-a pus nimeni niciodată problema să dărâme Gara de Nord”, a spus Tudorache, într-un interviu pentru DCNews.

Primarul Tudorache a mai spus că trebuie să vină și momentul deciziei mutării Gării de Nord. Această idee a mai fost dezbătută și în urmă cu mai mulți ani, însă nu s-a luat nicio decizie.

Gara de Nord este cea mai mare stație feroviară a României. De aici pleacă și sosesc în fiecare zi în jur de 200 de trenuri. Are 8 peroane și 14 linii de cale ferată. Piatra de temelie a gării a fost pusă pe 10 septembrie 1868, în prezența lui Carol I. A fost inaugurată pe 13 septembrie 1872 cu o cursă între Roman-Galați-București și Pitești.

Inițial, s-a numit Gara Târgoviștei, pentru că artera care astăzi este Calea Griviței fusese botezată Calea Târgoviștei.

Din august 1944 s-au refăcut instalațiile de centralizare electrodinamică din gară, iar liniile și peroanele au fost prelungite pentru a se obține lungimi utile de 350 m. Perioada dintre 1950 și 1990 a cunoscut o creștere foarte mare a traficului feroviar, dar din anul 1990 numărul călătorilor a scăzut de câteva ori, proces care s-a manifestat în toată România.

Clădirea gării este inclusă în lista monumentelor istorice, iar ultima restaurare a avut loc în 1997-1999. Se estimează că pentru renovarea gării e nevoie de o investiție de aproximativ 300 de milioane de euro.

FOTO: Razvan Lerescu /Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.