Cea mai ieftină mașină de la Tesla e gata de drum

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Elon Musk, șeful Tesla, a anunțat că din 7 iulie a început producția mașinilor Model 3, cele mai ieftine automobile electrice pe care compania sa le-a produs până acum.

Musk spune despre Tesla Model 3 că are o autonomie de 344 de kilometri, ajunge la 96 de kilometri pe oră în 5,6 secunde, iar portbagajul are o capacitate de 400 de litri.

Tesla Model 3 va avea prețuri cuprinse între 30.800 și 35.200 de euro. Diferența de 5.000 de euro este dată de funcția Autopilot. Prețul este unul foarte atractiv, având în vedere că un Tesla Model S costă în Europa peste 68.000 de euro.

Tesla Model 3 s-a bucurat de un succes foarte mare. După doar două zile de la lansarea oficială, cei de la Tesla au anunțat că au primit peste 253.000 de precomenzi. Numărul este dublu față de estimările inițiale.

Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, printre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață sunt modelele Nissan Leaf și Hyundai Ioniq Electric. Acestea costă în jur de 26.000 de euro.

Marea provocare a producătorilor de mașini electrice este să dezvolte baterii care să ofere automobilelor o autonomie cât mai are. Cei de la Nissan, de exemplu, spun că vor produce o baterie care va ține aproximativ 500 de kilometri.

Săptămâna trecută, Henrik Fisker, directorul companiei Fisker, a anunțat că a realizat prototipul unei mașini electrice care are o autonomie de aproximativ 650 de kilometri, prinde o viteză de până la 260 de kilometri pe oră și cu o încărcare de 9 minute poate parcurge o distanță de 100 de kilometri.

Fisker eMotion are urma să coste în jur de 129.000 de dolari la precomandă și va fi produsă începând cu 2019.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.