Cea mai coruptă țară din UE. Nu e România și nici Bulgaria

cele mai corupte țări din lume
Sursa: Transparency International

Organizația Transparency International a publicat harta corupției pentru anul 2022. Numit și indexul corupției, cercetarea publicată anual se referă la corupția din sectorul public percepută de cetățeni.

Interesant este că, spre deosebire de indexul corupției din 2021, cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană este Ungaria. În urmă cu un an, Bulgaria fusese percepută drept cea mai coruptă țară din UE.

Cu cât indexul este mai mare, cu atât o țară este considerată mai puțin coruptă. Astfel, cea mai puțin coruptă țară din lume este Danemarca, ocupând locul întâi în clasament, cu un scor de 90. Pe locul al doilea se află Finlanda și Noua Zeelandă, ambele cu un index de 87.

În ceea ce privește cele mai corupte țări din UE, acestea sunt Ungaria (cu un scor de 42, ocupă locul 77 în clasament), Bulgaria (cu un index de 43, se află pe locul 72) și România (cu un scor de 46, ea ocupă locul 63 în top).

Analiza Transparency International ia în calcul 180 de țări și teritorii din întreaga lume, calculând nivelul perceput al corupției din sectorul public. Rezultatele sunt puse pe o scară de la 0 (stat foarte corupt) la 100 (stat „curat”).

Iată câteva alte state și indexul lor:

Sursa: Transparency International
Sursa: Transparency International
Sursa: Transparency International
Sursa: Transparency International
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.