Cea mai bogată comună a fost controlată. Care au fost concluziile inspectorilor

Camera de Conturi Alba a făcut, anul trecut, un control la Primăria Ciugud. S-a urmărit modul în care s-au cheltuit banii publici.

Primăria a făcut publice concluziile raportului: „Nu au fost constatate abateri de la legalitate și regularitate – 0 (zero) prejudicii, 0 (zero) abateri financiar-contabile în gestiunea primăriei”.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a fost dat exemplu de multe ori pentru performanțele sale în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pentru comunitatea pe care o păstorește. Damian a câștigat ultimele alegeri cu 85% din voturi pe lista PSD. Însă, la începutul anului trecut, a fost exclus din partid, potrivit lui, după o înțelegere între Liviu Dragnea și liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Primarul a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete.

Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate. Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

Anul trecut a fost prezentat un proiect prin care se dorește amenajarea Râului Mureș, pentru a deveni navigabil în zonă. Pe malul acestuia vor fi amenajate zone de agrement. Pentru a se dezvolta acest proiect inițiat de Primăria Ciugud s-a primit o finanțare de 2 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Opt administrații locale din județele Alba și Hunedoara s-au alăturat proiectului. Fiecare primărie trebuie să amenajeze poduri și pontoane pentru ambarcațiunile care vor naviga pe râu, dar și spații de agrement și cazare pentru turiști.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.