Cea mai bătrână barză din România. „Face naveta în fiecare an până în Africa și înapoi”

barză românia cea mai bătrână
Foto: Captură Știrile PRO TV

Cea mai în vârstă barză din România are 21 de ani. Este vorba despre un mascul care revine în fiecare primăvară în același cuib din județul Bihor, relatează Știrile PRO TV.

Specialiștii monitorizează barza respectivă de 21 de ani, când a fost găsită într-un cuib din Satu Mare.

Ajunsă la maturitate, pasărea „s-a stabilit” în comuna Tarcea din județul Bihor, aici fiind cuibul în care revine în fiecare primăvară.

Ornitologii care au urmărit exemplarul spun că, de-a lungul timpului, barza în cauză a avut cel puțin 60 de pui.

„Cuibărește în același cuib masculul respectiv, scoate în medie câte 3-4 pui în fiecare an. Face o navetă în fiecare an până în Africa și înapoi”, a explicat pentru sursa citată biologul Szabó D. Zoltán.

Cea mai bătrână barză cunoscută a trăit timp de 39 de ani din momentul în care a fost inelată, în Elveția, potrivit Wikipedia.org.

Populația globală de berze este estimată la 700.000 – 704.000 de indivizi, se arată pe site-ul Societății Ornitologice din România. Cea europeană cuibăritoare este estimată la 224.000 – 247.000 de perechi. În România, estimările arată o populație de aproximativ 5.000 – 6.000 de perechi cuibăritoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.