Ce vor „vestele galbene” care protestează în Franța

FOTO: Obier/Wikimedia Commons
FOTO: Obier/Wikimedia Commons

Manifestanții care protestează de trei săptămâni în Franța au venit și cu o listă de revendicări. Cele mai multe solicitări au legătură cu partea financiară.

Printre altele, protestatarii vor ca salariul minim să fie majorat cu 150 de euro și să ajungă la 1.300 de euro. De asemenea, cer să fie create mai multe locuri de muncă pentru a fi rezolvată problema șomajului.

Manifestanții mai contestă și o lege a pensiilor dată în 2010, prin care se prevede creșterea progresivă a vârstei de pensionare în funcție de anul nașterii, de la 60 de ani, la 67 de ani.

Se mai cere și ca numărul elevilor dintr-o clasă de școală să nu depășească 25. De asemenea, protestatarii mai vor și ca mandatul președintelui să crească de la 5 ani la 7 ani, așa cum a fost înainte.

Protestul a pornit inițial de la creșterea taxei la carburanți, măsură prin care autoritățile spuneau că vor să reducă poluarea.

Potrivit BBC News, guvernul francez va suspenda creșterea taxei la carburanți. Astăzi ar urma să aibă loc negocieri între premierul Edouard Philippe și reprezentanții protestatarilor.

Trei oameni și-au pierdut viața de la izbucnirea protestelor care au culminat cu acte de vandalism și violență. Sute de manifestanți violenți au fost arestați.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut amânarea cu câteva săptămâni a unei vizite oficiale în Serbia.

Blocajele prelungite a mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Franţei – din Normandia până în regiunea mediteraneană – au dus luni la primele penurii de benzină. În Bretania (vest), numeroase staţii de benzină erau rupte total sau parţial de aprovizionările cu carburanţi luni dimineaţa, determinând autorităţile locale să ia măsuri de raţionalizare.

Depozitele petroliere din Mans (centru), Grand-Quevilly (nord-vest) erau de asemenea blocate, precum şi cel din portul Fos-sur-Mer (sud-est).

Acest din urmă blocaj este criticat chiar şi în cadrul mişcării „vestelor galbene”, unde unii regretă „recuperarea” protestului de către „radicalizați”.

FOTO: Obier/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.