Ce trebuie să știm despre perioada de probă: se plătește sau nu salariu?

Perioada de probă este un interval de timp în care angajatorul poate să vadă la lucru propriu-zis un posibil viitor angajat și îl poate evalua dacă se ridică la nivelul calităților menționate în CV.

Perioada de probă este de multe ori privită cu reticență de angajați, însă constituie un real avantaj pentru ambele părți. Dacă angajatorul poate verifică ce calități are candidatul, și viitorul angajat poate să vadă dacă i se potrivește locul de muncă.

Plata salariului, dar și calculul pentru salariu net și salariu brut se face exact că în cazul oricărui angajat, iar perioada de probă trebuie remunerată. Mai puțin cunoscut este faptul că există reglementat prin lege durata pe care o poate avea o perioadă de probă.

Perioada de probă și lungimea ei ține cont de tipul contractului individual de muncă ce poate fi determinată, nedeterminată sau temporară. Perioada de probă poate să fie de maximum 90 de zile pentru angajații cu funcție de execuție dar de 120 de zile pentru cei care dețin funcție de conducere. În plus, persoanele cu handicap au o perioadă de probă de doar 30 de zile.

Pentru cei care aplică la o funcție ce urmează să aibă contract pe o perioada determinată de timp, perioada de probă este de 5 zile dacă au semnat contract pentru mai puțin de 3 luni, de până la 15 zile pentru un contract cu durata între 3 și 6 luni, iar pentru o durată mai lungă de 6 luni sunt acceptate de lege 45 de zile de perioadă de probă.

Angajatul de probă este angajat cu drepturi depline

Deși este doar o perioadă de probă, angajatul are toate drepturile unui angajat cu vechime în firma, conform Codului Muncii, și trebuie și plătit exact că și ceilalți salariați. Pe lângă asta însă are și îndatoriri și sarcini prevăzute de lege. Mai mult, perioada de probă este considerată și vechime în muncă.

4 sfaturi esențiale pentru angajatul aflat în perioada de probă

Fii sociabil – Cu siguranță e cel mai des întâlnit sfat pentru orice angajat nou. Atât superiorii cât și ceilalți angajați sunt curioși să te cunoască dacă eșți angajat fie și într-o perioadă de probă, iar acest lucru nu se poate face altfel decât prin comunicare, o atitudine prietenoasă și sociabilă.

Nu te suprasolicita – Există multe situații în care cel mai nou venit coleg este încărcat cu sarcini în plus de către colegii cu vechime. Trebuie să înveți să spui și NU atunci când este cazul și să refuzi politicos.

Nu pleca ultimul de la birou – Nu încerca să impresionezi prin faptul că stai ore în plus la birou, acest lucru ar putea fi văzut chiar ca ceva negativ de către unii angajatori care ar putea considera că ai probleme la managementul timpului.

Nu-ți spune nemulțumirile colegilor – Dacă există lucruri care nu îți plac la noul loc de muncă, nu te apucă să te plângi colegilor. Dacă nemulțumirile tale sunt întemeiate, adresează-te doar celor care sunt în măsură să le afle și încearcă să nu dai naștere vreunui conflict.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.