Ce trebuie să știi despre pesta porcină africană care afectează România

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în acest moment opt județe sunt afectate de pesta porcină africană. Cea mai gravă situație este în Tulcea. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmite clar într-un comunicat de presă că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire”, însă are „efecte la nivel economic și social”.

„Trebuie să se înţeleagă că nu există vaccin pentru animale, deci este o boală fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l transmitem populaţiei”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat și directorul ANSVSA.

Pesta porcină africană a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. În partea de nord-vest boala evoluează lent. Până acum au fost descoperiți 13 mistreți și 175 de porci domestici cu această boală.

În partea de sud-est boala este mult mai agresivă. Au fost uciși până acum aproape 12.000 de porci domestici pe care oamenii îi creșteau în gospodării și aproape 50.000 din ferme. Au fost afectate județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați.

Fermierul trebuie să-și pună semne de întrebare dacă nu cumva porcii săi sunt afectați de pestă porcină africană dacă: apare un deces inexplicabil la porci, animalele au febră ridicată (de 40 – 42 de grade Celsius), pielea li s-a înroșit inexplicabil mai ales la urechi, coadă și pe piept sau în zona abdomenului, pofta de mâncare este scăzută, sunt lipsite de energie și prezintă stări de vomă. De asemenea, scroafele bolnave de pestă porcină africană avortează, iar molima afectează în mod egal masculii și femelele indiferent de vârstă.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că România a fost avertizată din iarna anului trecut de experții Comisiei Europene că există riscul unei epidemii de pestă porcină africană.

​„D’aia, rămâne cum am discutat: afară din guvern, dar nu numai tu! D’aia spune, citez: „în sufletul meu este foarte multă durere”, referindu-se la epidemia de pestă porcină africană ce s-a instalat în România, decimând populaţia porcină a ţării şi împingând industria alimentară la importuri masive de carne de porc pentru a putea asigura hrana populației.

Mă întreb, cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru, care se face a-i căina pe crescătorii de porci, când de fapt el ştie că Guvernul României, din care din păcate şi specimenul face parte, a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experţilor Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană.

Experţii Comisiei Europene cereau măsuri urgente pentru a preveni epidemia şi pagubele uriaşe pentru zootehnie şi industria alimentară”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Situația în acest moment pe județe: 

  • Satu Mare – 6 focare în gospodării, 9 cazuri la porci mistreți
  • Bihor – 21 de focare în gospodării, un caz la mistreț
  • Sălaj – 2 cazuri la mistreţi
  • Tulcea – 467 focare în gospodării, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți
  • Brăila – 14 focare în gopodării
  • Constanța – 16 focare în gospodării
  • Ialomiţa – 16 focare în gospodării
  • Galaţi – un focar într-o gospodărie

FOTO: Pexels/Pixabay.com