Ce trebuie să știi despre întreținerea mașinii

Foto: Pixabay

Cumpărarea unei mașini este o decizie importantă, iar înainte de a face acest pas, sunt o mulțime de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să te gândești este întreținerea, anumite modele fiind mai costisitoare decât altele în ceea ce privește costurile ulterioare. Indiferent de cât timp ai luat carnetul de conducere sau câtă experiență ai în conducerea mașinii, alegerea celei mai potrivite variante poate fi o provocare, mai ales dacă nu intenționezi să o păstrezi pentru o perioadă mai lungă de timp și nu vrei să investești sume foarte mari în întreținere.

Aproape orice mașină va rezista mulți ani dacă este întreținută corect, însă unele modele sunt mult mai predispuse la defecțiuni decât altele. De exemplu, mașinile japoneze sunt recunoscute pentru fiabilitate, dar nu trebuie să excludem nici modelele europene, care sunt mai ieftin de reparat. Cea mai economică soluție este alegerea unei mașini second-hand care nu are foarte mulți km la bord, evitând astfel costurile mari ale deprecierii din primii ani în care folosești mașina, sau o mașină nouă, pentru care beneficiezi de garanție.

Ce asigurări este necesar să închei

Oricât ai fi de experimentat ca șofer, este posibil ca la un moment dat să ai nevoie de o asigurare care să acopere eventuale daune, furturi sau avarii. Majoritatea asigurărilor casco acoperă avariile parțiale în caz de accident sau chiar și o avarie minoră care poate avea loc într-o parcare. De asemenea, încheierea unei asigurări te scutește de plata sumei totale a avariilor rezultate în urma unei daune totale. Avaria totală este plătită de către asigurator în baza unui deviz de reparație din care reiese clar că mașina nu mai poate fi reparată.  

Asigurarea te ajută și în cazul furtului unor componente ale mașinii, de exemplu, oglinda sau roata de rezervă, dar și a eventualelor avarii cauzate de hoți, precum geamuri sparte, caroseria îndoită etc. În cazul furtului mașinii sau a unor piese ale acesteia, despăgubirea se face după o anumită perioadă de timp de la data anunțării producerii incidentului, respectiv după ce poliția confirmă furtul printr-un proces verbal de constatare.

Asigurarea este esențială pentru toți șoferii care dețin un autoturism propriu; oferă siguranță și, în plus, nu vor apărea cheltuieli neprevăzute în cazul unui accident, oricât ar fi de minor. Asigurarea auto este la fel de importantă ca cea pentru locuință și este unul dintre documentele necesare pentru înscrierea unei mașini, pe lângă siguranța pe care ți-o oferă.

Este important de reținut că asigurarea auto nu acoperă reparațiile mecanice. Excepție fac avariile mecanice cauzate de un factor extern, de exemplu, incendiu, un act de vandalism sau o coliziune. Uzura sau manopera nu sunt acoperite de către o asigurare auto, ci doar de garanție, în cazul achiziției unei mașini noi.

Cum ai grijă de mașina ta

Deși pare că nu ai nevoie de acele informații, citește cu atenție indicațiile din manualul mașinii și fă toate lucrurile specificate, fără a exagera. Dacă service-ul auto la care apelezi pentru întreținere îți propune alte operațiuni care nu sunt în manual, acestea nu sunt necesare și nu trebuie efectuate. Chiar și cele mai fiabile mașini au nevoie din când în când de reparații, așa că nu amâna foarte mult momentul în care mergi la service; cu cât trece mai mult timp, factura va fi mai mare și este posibil să fie nevoie de piese noi sau reparații suplimentare.  

De asemenea, nu ignora zgomotele neobișnuite, vibrațiile sau orice pare în neregulă cu mașina. Dacă ai condus respectiva mașină mai mult timp, știi deja cum se comportă și când este cazul să te îngrijorezi. Anumite probleme cauzate de uzură apar treptat, așa că este posibil să treacă neobservate, de aceea este important să îți stabilești o rutină de verificări la un service auto.

Este recomandat să speli mașina atât pe exterior, cât și la interior. Nu doar partea tehnică este importantă, ci și aspectul mașinii, mai ales dacă plănuiești la un moment dat să o vinzi. O mașină întreținută este mult mai ușor de înstrăinat, iar aspectul îngrijit te va ajuta să obții un preț mai bun.

Nu uita să verifici frecvent presiunea roților, nivelul combustibilului și al uleiului și să faci regulat revizia tehnică a mașinii, după numărul recomandat de kilometri. Ai grijă de buna funcționare a motorului și a celorlalte piese. Verificările periodice contribuie de asemenea la defecțiunile pe care nu le-ai observat. Dacă nu știi exact ce să cauți și la ce să fii atent, apelează la un service auto autorizat.

Cumpărarea unei mașini personale este o investiție importantă, de aceea este recomandat să ai grijă de ea și să te asiguri că faci tot ceea ce trebuie pentru a îi prelungi cât mai mult durata de viață. În funcție de modelul de mașină ales, piesele de schimb pot fi destul de costisitoare, așa că este recomandat să te ocupi de întreținere și să nu ignori defecțiunile, chiar dacă ți se par minore.

Sursă foto: Pixabay

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.