Ce știe Google despre români și alte neamuri

Romani

Stereotipurile, născute dintr-o lenevie a minții, s-au mutat din creierele noastre în spațiul virtual și au împânzit mii de site-uri. Internetul este doldora de prejudecăți despre români, americani, ruși sau chinezi. Clișeele le știm cu toții pentru că le întâlnim la tot pasul: italienii sunt cei mai pasionali oameni din lume, iar germanii sunt reci ca Antarctica. Mai nou, stereotipurile ni le dezvăluie chiar Google, dacă avem curiozitatea să aflăm ce formule caută lumea pe net.

Așadar, vă propunem un mic joc. Tastați în căsuța motorului de căutare numele diferitelor națiuni de pe glob (în engleză; „Romanians are”, spre exemplu) și un puhoi de atribute se va revărsa peste voi. După cum ne-am obișnuit deja, în cazul românilor mai toate sunt negative: suntem hoți, proști și vampiri. Și totodată țigani, slavi sau latini, în funcție de bruma de informații care a trecut vreodată, cine știe cum, pe la urechile internauților.

Nici francezii nu stau prea bine: cei mai mulți navigatori știu despre ei că sunt prost crescuți, răi, aroganți și leneși. Iar în mentalul colectiv sunt și homosexuali: în topul sugestiilor oferite de Google, pe locul doi se află cuvântul „gay”.

Nemții, incapabili să se distreze

Germanii sunt deștepți, dar reci. Și probabil că ați auzit cu diferite ocazii că nemții sunt obsedați de muncă, habar n-au să se distreze la o petrecere, că glumele lor sunt inepte și per total, sunt niște indivizi plați și plictisitori când vine vorba de timpul liber. Ei bine, nu sunteți singurii. Potrivit căutărilor pe Google, germanii sunt „poporul cel mai puțin amuzant din lume”. Cu siguranță că cei care au fost la Oktoberfest sau la un concert Rammstein ar fi de o cu totul altă părere.

Germani

Englezii (britanicii) sunt și ei reci, nepoliticoși și aroganți, iar scoțienii sunt – se putea altfel? – zgârciți. Despre greci, cei mai mulți navigatori s-au întrebat dacă sunt slavi la origine (greu de spus de ce), iar alții au considerat că s-au moleșit de la atâta soare mediteranean și că sunt un popor de leneși. Mergem apoi mai spre nordul Europei, unde cel mai cunoscut stereotip despre polonezi este că sunt înceți (un fel de ardeleni de-ai noștri).

Ungurii nu scapă de blestemul stepelor

Stereotipul îndelung rumegat al maghiarilor migratori care cutreieră stepele – atât de drag naționaliștilor români deși au trecut mai bine de 1.000 de ani de când ne sunt vecini, se regăsește și printre sugestiile Google. Atunci când veți tasta „Hungarians are”, veți afla că maghiarii sunt din spița lui Ginghis Han, adică mongoli! De fapt, nu sunt.

Maghiari

Când vine vorba de asiatici, chinezii atrag de departe cea mai lungă serie de stereotipuri. Sunt mulți și evident că „sunt peste tot”, sunt enervanți, egoiști, mari cheltuitori și nepoliticoși. Iar japonezii sunt ciudați.

Pe alt continent, americanii sunt ignoranți, grași și spălați pe creier. Și nu se știe de ce, dar canadienilor le este frică de întuneric. Totuși, sunt fericiți.

Americani

Canadieni