Ce spune premierul Ciolacu despre elevii cu medii sub 2 care iau bursă de merit

Marcel Ciolacu. Foto: Facebook (pagina oficială)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că a văzut situaţia „total anormală” prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit și i-a cerut ministrului Educației să remedieze situația.

„Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil”, a spus Marcel Ciolacu vineri, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a mai precizat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, dar şi cu sindicatele din educaţie, pe acest subiect. „Am discutat cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele. Şi aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Sute de elevi din clasele a IX-a, cu medii la Evaluare Națională sub 5, vor primi, anul acesta, burse de merit. Mai mult, sunt care vor primi câte 450 de lei de stat chiar dacă au avut sub 2.

Această situație este pentru că legea spune că minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă vor primi bursă, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. În cazul celor care abia au intrat în clasa a IX-a se ia în considerare media de la Evaluarea Națională.

Până în acest an, beneficiau de burse de merit doar elevii care aveau media anuală peste 9,5. Însă, după modificările aduse la noua Lege a Educației s-a eliminat acest prag.

De exemplu, dacă sunt mai mulți elevi într-o clasă cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale. De asemenea, în situația în care, prin aplicarea procentului de 30%, nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere la liceu mai mari sau egale cu 9,50, indiferent de numărul acestora, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți.

Articolul 7 din Legea educației spune că „30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

Sunt tineri cu note sub 5 care pot primi și peste 1.000 de lei. Asta pentru că ei pot cumula bursa tehnologică (300 de lei), cu cea socială (300 de lei) și cu cea de merit (450 de lei), astfel că ajung la 1.050 de lei pe lună bani în mână.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.