Ce spune Poliția despre controalele sub acoperire pentru amendarea celor care nu poartă măști

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Controalele făcute de polițiști în civil reprezintă ceva „nou”, transmite purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

„Aş dori în primul rând să vă spun că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Poliţia versus cetăţeni. Dimpotrivă, suntem împreună, în această luptă cu pandemia, şi trebuie să respectăm măsurile de protecţie sanitară, pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID-19 asupra noastră, a tuturor”, a declarat, marţi seară, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Acesta a mai spus că din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus, Poliția, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de Poliția Locală și cu suportul Direcțiilor de Sănătate Publică, al Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și al Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă măsurile anti-COVID.

„Din experiența acțiunilor desfășurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, doar la vederea forțelor de ordine. Este o vorbă românească: Ne furăm singuri căciula.

Este adevărat, poate nu primiți o amendă, dar riscul la care vă expuneți dumneavoastră și cei din jur este foarte mare.

Nu ne dorim să fim „polițiștii răi” și nici să dăm amenzi, dar atunci când oamenii nu înțeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm și altfel de măsuri, pentru ca legea să fie respectată.

Am aplicat gradual toate măsurile, dar vă spun: în respectarea măsurilor de protecție sanitară, stă chiar viața noastră a tuturor, a copiilor, a părinților și a bunicilor noștri.

Una dintre măsurile puse în aplicare, a fost ca unele activități, la nivel național, să fie efectuate de polițiști, în civil.

Așa cum v-am spus, polițiștii au întâlnit situații când, la vederea lor, au fost puse măștile de protecție, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase.

Nu este nimic nou în modul de abordare al Poliției Române.

Fac precizarea că, și până în prezent, la diferite acțiuni, polițiștii au desfășurat activități fără portul uniformei de serviciu..și aici vă pot da câteva exemple: controalele efectuate la societăți comerciale, pe linie de economic, verificări în ceea ce privește comerțul stradal ilicit, precum și alte activități specifice muncii de poliție.

Astfel de activități sunt desfășurate de toate polițiile din Europa și din lume, așadar și de Poliția Română”, a mai spus reprezentantul IGPR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.