Ce spune Klaus Iohannis despre excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură

danileț iohannis
Foto: Pagina de Facebook Cristi Danileț / presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură de către CSM (Consilul Superior al Magistraturii – n.r.) i se pare o „decizie destul de stranie.”

„Sincer, mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției. Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curți care probabil va fi sesizată, așa am înțeles din media, și care va reanaliza această chestiune”, a spus președintele, potrivit postului de televiziune Digi 24.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, cunoscut în spațiul public drept unul dintre judecătorii care au militat pentru apărarea justiției în perioada în care Liviu Dragnea dorea modificarea legilor justiției, a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM a considerat că, prin două filmulețe publicate pe TikTok, judecătorul a adus atingere imaginii justiției. Într-unul dintre filmulețe judecătorul taie gardul viu de acasă, iar în celălalalt curăță o piscină.

Cristi Danileț a anunțat că va formula recurs la ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție – n.r.).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.