Ce spune Iohannis despre proteste și „revoluția fiscală”

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că înțelege motivele pentru care zeci de mii de români au ieșit în stradă, duminică.

„Este lesne de înțeles de ce protestează românii, fiindcă abordarea pe aceste modificări în legislația pe justiție sunt, în primul rând, lipsite de transparență.

Sunt și aici schimbări care se doresc a fi făcute împotriva sistemului și cred că această abordare a PSD-ALDE în ultima vreme – de a merge întotdeauna împotriva tuturor – este o abordare total contraproductivă. Iar românii bine au făcut că și-au spus părerea”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește „revoluția fiscală” promisă de PSD, președintele Iohannis a spus că se impune o amânare. „Acum puţine zile mi-am arătat întregul scepticism faţă de anunţatele modificări în legislaţia fiscală, am numit acest comportament al PSD în materie o ţopăială fiscal bugetară.

Tot ce am văzut, auzit şi azi îmi confirmă că evaluarea mea a fost cât se poate de exactă. Aş fi preferat să văd un guvern hotărât care să facă evaluări serioase, să vedem evaluări serioase, să vedem dacă măsurile sunt bune. Am văzut întâlniri între aceiaşi politicieni care au venit cu aceleaşi declaraţii.

Nu am mai discutat cu premierul, am văzut că în afară de iniţiator, toată lumea e împotriva acestor modificări, cred că minim minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat şi atunci lucrurile se pot discuta în linişte. E total inoportun să se ţintească ca şi dată de implementare 1 ianuarie 2018”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Modificările din Codul fiscal au fost contestate inclusiv din interiorul PSD. Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, aprecia după şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România că modificările fiscale nu vor aduce lucruri bune pentru că vor fi bani mai puţini la bugetul pentru investiţii.

„Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile, de aceea am solicitat şi mă bucur că am primit un răspuns pozitiv şi din partea primului-ministru, o îmbunătăţire a acestui proiect sau, în cazul în care acesta va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări.

Mă bucur că, prin intervenţia în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor, dl prim-ministru, Mihai Tudose, a afirmat că înţelege faptul că municipiile vor fi afectate şi că doreşte, împreună cu dl ministru de finanţe, să îmbunătăţească acest proiect şi suntem cu toţii nerăbdători să vedem în ce formulă va fi modificat şi ne-a invitat mâine la o întâlnire la Palatul Victoria”, a declarat Gabriela Firea.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.