Ce spune CTP despre moartea academicianului Bălăceanu-Stolnici, fost turnător al Securității

ctp bălăceanu-stolnici
Foto: Cristian Tudor Popescu (Facebook) / Univesitatea Ecologică din București (Facebook)

Într-o opinie publicată pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu vorbește despre activitatea prolifică de turnător la Securitate a academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, care a încetat din viață duminică, 20 august, la vârsta de 100 de ani.

„A sucombat un sfânt

A încetat din viață boierul academician Bălăceanu-Stolnici, unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității. A dat pe mâna organelor, contra bani și titluri universitare, zeci de ani, zeci de „dușmani ai poporului”, potrivit verdictului CNSAS din 2007.

Mult lăudat de Securitate pentru „calitatea informațiilor” și „capacitatea de sinteză”. Mult lăudat, de asemenea, de către Ioan Aurel Pop și Raluca Turcan, pe 7 iulie anul acesta, la Academia Română, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani. Patriarhul Daniel i-a conferit ordinul numit, cum dracu altfel, „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

O întrebare pentru credincioși: unde-l va trimite Dumnezeu pe acad. dr. Bălăceanu-Stolnici, în iad, pentru păcatele lui, sau în rai, că are și Tatăl Nostru nevoie de informatori performanți?”

Deși este informator dovedit al Securității în timpul regimului comunist, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost omagiat în vara acestuia an de Academia Română, la data de 7 iulie, adică la o zi după ce a împlinit 100 de ani.

La ceremonia desfășurată la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române l-au lăudat pe Stolnici președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, ministrul Culturii, Raluca Turcan, precum și fostul președinte PNL Valeriu Stoica.

De asemenea, cu această ocazie, Bălăceanu-Stolnici a primit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.