Ce spune Armata despre clipurile virale în care apar coloane militare în România

FOTO: Captură video MApN
FOTO: Captură video MApN

Ministerul Apărării Naționale transmite că videoclipurile virale în care apar convoaie militare cu numere românești nu sunt actuale.

„Atenție la clipurile virale cu coloane militare”, avertizează MApN. „În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de treupe în legătură cu sistuația din Ucrain”, transmite MApN.

„Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin cinci-șase luni, fie de noi, fie de alți utilizatori. De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente”, susține Armata.

MApN a realizat într-un videoclip „o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse. De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.