Ce spun meteorologii români despre ciclonul care face pagube în Europa. Cât de mult ar putea afecta România

FOTO: Zibitravelman/Pixabay.com
FOTO: Zibitravelman/Pixabay.com

Vremea se încălzește în România, iar temperaturile vor fi cuprinse între 28 și 30 de grade Celsius, temperaturi peste cele normale pentru această perioadă. Meteorologii spun că România se află în zona periferică a masei de aer rece care a provocat pagube însemnate în Europa.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece.

Deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult. De la 34 grade Celsius, debutul lunii septembrie, nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29 grade Celsius, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.

Să nu uităm că și noi, în partea de sud-est a țării, inclusiv zona litoralului, semn că bazinul vestic al Mării Negre, de această dată în zona țării noastre încărcat cu umezeală, pe fondul regimului anterior mai cald, iată că a generat și în zona țării noastre intensificări ale vântului, care s-au tradus prin viteze de cel mult 70-80km pe oră. 

Cantitățile de precipitații și aria precipitațiilor sunt în ameliorare, semn că, într-adevăr, de interes rămân în mod deosebit intensificările de vânt și regimul de temperaturi”, a anunțat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Meteorologul spune că până la sfârșitul lunii vom avea parte de alternanțe termice, de la zile mai călduroase, așa cum a fost și debutul lunii septembrie, care a adus valori de 33-34 grade Celsius, local în partea de sud-sud-est, cu valori de temperaturi apropiate de normal 22-29 grade Celsius, cum se întâmplă în această săptămână, după care cu siguranță vom mai vorbi de temperaturi care pot depăși 32 grade Celsius.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.