Ce-și propune ”România educată”, marele proiect al președintelui Iohannis: Înjumătățirea ratei de analfabetism funcțional

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Proiectul ”România educată”, la care președintele Klaus Iohannis lucrează de 5 ani de zile, va ajunge în curând pe masa Guvernului.

Proiectul prevede numeroase ”salturi înainte” pentru educația românească, printre care și câteva obiective greu de atins, cum ar fi scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii și reducerea la jumătate a ratei de analfabetism funcțional. Totul până în 2030.

Tot până în 2030, toți profesorii să aibă competențe digitale de bază (inclusiv de predare prin instrumente digitale – digital literacy) și cel puțin 85% dintre elevii de clasa a VIII-a să aibă competențe digitale de bază.

De asemenea, 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani să fie absolvenți de studii superioare.

Ideile adunate de Iohannis ar urma să reducă la cel mult 20% numărul tinerilor în vârstă de 15 ani care au competențe scăzute la citire, matematică și științe. În prezent, se înregistrează procente mult mai ridicate: 41% citire, 47% matematică și 44% științe.

Guvernul va adopta un memorandum prin care vor fi instuite evaluări anuale încă din ciclul primar de învățământ.

Testele vor fi “axate pe competenţele cheie, aşa cum sunt definite de profilul naţional al absolventului de învăţământ primar. Vor include şi un raport din partea unui consilier şcolar. Se continua completarea evaluării psiho-educationale ca parte a portofoliului educaţional”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.