Ce se schimbă după Brexit? Noi reguli de călătorie pentru români în Marea Britanie

marea britanie brexit
Foto: Skitterphoto (pixabay.com)

Marea Britanie a anunțat că va opri libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene după Brexit şi va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte, care va fi elaborat de ministrul de Interne al Regatului.

Premierul Boris Johnson, care a promis să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană cu sau fără acord până la sfârșitul lui octombrie, a comunicat că libertatea de mișcare de care se bucurau cetățenii UE în Regatul Unit va înceta.

Guvernul va introduce ”un sistem nou, mai drept, de imigrație, care prioritizează competențele și posibila contribuție a cetățeanului pentru Marea Britanie, și nu locul de proveniență al acestuia”.

Reguli noi pentru românii din Marea Britanie

 

”Asta nu înseamnă că vom opri oamenii să vină în țara noastră, nu înseamnă deloc că vom deveni ostili față de imigrație sau imigranți”, a spus Boris Johnson.

”Imigrația în Marea Britanie va fi controlată democratic și va fi bazată pe un sistem de puncte, asemănător celui din Australia”, a completat premierul.

Acesta a adăugat că persoanele din state ale Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie vor trebui să se înregistreze la ”Evidența Populației”, numită Britain Settlement Scheme, până în decembrie 2020.

Nicio persoană care primește dreptul de ședere nu va fi oprită să intre în Marea Britanie când libertatea de mișcare se oprește, odată cu activarea Brexit-ului.