Ce se întâmplă cu școlile dacă este declarată epidemie de gripă

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

Ministerul Sănătății ar urma să declare zilele acestea epidemie de gripă în România. De la începutul acestui sezon de gripă au murit 47 de români. Niciuna dintre victime nu era vaccinată antigripal, iar 5 persoane nu sufereau de alte afecțiuni.

Pentru a se declara epidemie de gripă este nevoie de 3 săptămâni în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate, potrivit Hotnews.ro.

Însă declararea unei epidemii nu ar aduce măsuri suplimentare. Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, autoritățile deja acționează, acum, la fel ca în cazul unei epidemii.

Ministrul a mai vrut să clarifice și un zvon legat de închiderea școlilor în cazul declarării unei epidemii de gripă: „Fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (n.r. din cauza gripei).

Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru”.

De asemenea, ministrul a mai spus și că „nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă”.

„Suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii.

În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special”, declara ministrul Sănătății săptămâna trecută.

Gripa debutează în forță, violent. Apare febră puternică, de 39 – 40 de grade, care poate dura de la 3 până la 5 zile. La cei care se îmbolnăvesc pot apărea stări de oboseală puternice, tuse uscată, frisoane, dureri mari de cap, dureri oculare și roșu în gât. Tusea poate rămâne până la două luni.

Medicii mai spun că durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele pot fi însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și senzație de usturime a ochilor. De asemenea, cei care se îmbolnăvesc de gripă pot avea stări de greață și de vomă. Ca și în cazul răcelii, nu se dau antibiotice și trebuie să vă prezentați la medic.